Hankolaisen Filterpakin hittituote eli kasvomaski on tullut viime kuukausina monille tutuksi. Kertakäyttöinen kasvomaski oli vielä kesällä katukuvassa harvinainen näky. Nyt maskin käyttö alkaa olla monelle suomalaiselle jo rutiinia mm. joukkoliikenteessä ja kauppareissuilla.
Maskien kasvava menekki on tuonut yritykseen uutta vauhtia ja vipinää. Filterpak Oy on laajentamassa tuotantoaan seuraavaksi sairaalatason maskeihin ja ensi vuonna myös hengityssuojaimiin.
Vuonna 1994 perustetun sisäilma- ja suodatinteknologian yrityksen liikevaihto on noussut jo noin 10 miljoonaan euroon viime vuoden runsaasta kolmesta miljoonasta eurosta. Henkilöstömäärä on kasvanut samalla sataan työntekijään.
Filterpakin valmistama suojamaski ilmestyi kauppoihin touko-kesäkuun vaihteessa. ”Kansanmaski” oli lajinsa ensimmäinen kotimainen tuote, joka syntyi todella ripeän tuotekehitysprosessin tuloksena.
-Mietimme maskituotannon käynnistämistä ensimmäisen kerran jo tammi-helmikuussa. Tuolloin tuntuma kuitenkin oli, että korona hiipuu nopeasti, toimitusjohtaja Peter Nordlund kertoo.
Koronapandemia rantautui keväällä myös Suomeen. Päätös tuotannon käynnistämisestä tehtiin maaliskuussa ja konekanta saapui Hankoon toukokuussa.
-Otimme todella ison riskin, sillä meillä ei ollut tuotantolinjoja hankittaessa vielä yhtään valmistussopimusta, Nordlund kertoo.
Hän sanoo myös olleen alusta lähtien selvää, että kasvomaski valmistetaan Suomessa. Kuitukankaasta vastaa niin ikään kotimainen Ahlstrom-Munksjö. Kasvomaskien suodatustehokkuus on VTT:n mittauksen mukaan liki 90 prosenttia. Se on selvästi kangasmaskien 20-40 prosentin tasoa parempi.
-Turvallisuus ja luotettavuus ovat kaiken keskiössä, Nordlund toteaa.
Koronavirus laantuu aikanaan, mutta maskeille on hänen mukaansa käyttöä jatkossakin esimerkiksi matkustettaessa, isoissa yleisötapahtumissa ja kauppajonoissa. Allergikoille ne taas tuovat helpotusta pahimpana siitepölykautena.