Etelä-Uusimaa
Lue torstain näköislehti maksutta

Hurjat nuoret valloittamassa maailmaa!


Tunnelmia avajaisista. Team Finland ja Team Denmark yhdessä

Seikkailu Australiassa

Hurja Piruetin nuorten kansainvälistyminen sai uusia nyansseja, kun pohjoismaisen tanssiprojektin ”Danselfie – Crisscross in the North” sai jatkoa. Nuoret jatkoivat aktiivista yhteistyötä tanskalaisen Dansbryggeriet ryhmän kanssa ja kombinaatio esiintyi yhdessä viime elokuussa ”Young Movers – Nordic dance and Circus” – festivaaleilla Tukholmassa. Sama teos jatkoi taivaltaan aina Australiaan saakka. Koreografian on tehnyt tanskalainen koreografi-tanssija Mette Overgaard yhdessä oppilaiden kanssa.
Hurja Piruetin nuoret tanssijat osallistuivat Australian Youth Dance -festivaaleille 7.-12. heinäkuuta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun festivaali kutsuu mukaan kansainvälisiä vieraita. Valinta tapahtui videokarsintojen perusteella. Muita kansainvälisiä vieraita olivat mm. Ydance Youth Company Skotlannista, RDC Youth Dance Englannista ja ProjectX Singaporesta. Festivaaleille valikoitui mukaan 14 nuorten ryhmää. Festivaalien aikana nuoret harjoittelivat yhdessä 5-7 tuntia päivässä ja työstivät kansainvälisten tanssijoiden ja koreografien kanssa pienimuotoisia teoksia. Iltaisin harjoiteltiin omaa teosta ja seurattiin gaalaesityksiä. Päivät olivat tiiviitä ja Australian talveen oli alkuun totuttelemista. Hyppy kesästä talveen vaati muutaman flunssapotilaan matkan varrella.
Hurja Piruetista reissussa oli seitsemän tanssijaa, kuvaaja Kalle Ranta ja rehtori Katja Köngäs. Kuvaaja Rannan näkemystä ja reissukokemusta on luvassa alkusyksystä, jolloin julkaistaan kaksi lyhytelokuvaa.
Australian Youth Dance Festivaalien avajaisissa nähtiin maailman vanhimman elävän kulttuurin eli aboriginaalien vanhimman Dianne Kernin tervehdys ja traditionaalinen savuseremonia kuten myös Djirri Djirri Wurundjeri -heimon naisten ryhmän esityksiä.
”Ensimmäiset päivät täällä festivaaleilla ovat olleet huikeita. Uusien ihmisten tapaaminen, erilaisiin tanssilajeihin ja koreografisiin työtapoihin tutustuminen on ollut inspiroivaa. Jo parissa päivässä olen oppinut paljon uutta.” -Sofia, 16
Toisen päivän aamu alkoi yhteisellä sessiolla, jonka vetivät festivaalien taiteellinen johtaja Alice Lee Holland ja Tasdance companyn taiteellinen johtaja Adam Wheeler. Mitä hulvatonta hytkymistä ja toisiin tutustumista! Aamusessiossa ei voinut kuin nauraa. Aikaeroväsymys karisi nopeasti.
Aamun yhteistuokion jälkeen jakaannuimme ryhmiin ja saimme treenata eri tanssilajeja huippuopettajien johdolla. Funk -tanssityylissä meitä hauskuutti Samuel Gaskin, afrikkalaisissa tansseissa Abdul Basel, jazz-tanssissa Kim Adam, nykytanssissa Jayden Hicks ja Amber McCartney ja aboriginaalien nykytanssissa Jo Clancy. Duotyöskentelyn pariin johdatti Paul Malek. Lisäksi iltapäivällä tutustuimme erilaisiin koreografisiin lähtökohtiin eri koreografien johdolla.

Afrotanssia Abdul Baselin johdolla. Etualalla vasemmalla Alisa Honkapää.
Afrotanssia Abdul Baselin johdolla. Etualalla vasemmalla Alisa Honkapää.


”Kolmas festivaalipäivä on käynnistynyt. Yksi mieleenpainuvimmista työpajoista eilen oli ”Physical Poetry” -tunti, jossa runot, kuvat ja erilaiset tekstit toimivat liikkeen inspiraation lähteenä. Huomenna starttaavat ensimmäiset gaalanäytökset. Odotan esitysten näkemistä innolla.” -Saga, 16
Pyörätuolitanssija Caroline Bowditch aloitti yhteisen lämmittelytuokion kaikille tanssijoille. Meditatiivinen kehonosien rauhallinen lämmittely oli juuri passeli kolmannen treenipäivän aamuksi. Lihakset olivat jumissa ja unihiekkaakin silmissä.
Tänään myös opettajat ja taiteelliset johtajat pääsivät liikkumaan. Hurja Piruetin rehtori ja taiteellinen johtaja Katja Köngäs nautti suunnattomasti treenitunneista. Siinä välillä oli sitten helpompaa istua kuuntelemassa paneelikeskusteluita ja esitellä Hurja Piruetin toimintaa ja suomalaista taiteen perusopetusta ”Think Thank” -ohjelmassa. Yksi opettajille tarkoitettu teemaseminaari käsitteli sitä, mitä on nuorten tanssi verrattuna tanssiviin nuoriin. Tämä aihepiiri liittyi läheisesti myös Hurja Piruetin toiminnan kulmakiveen eli produktiokasvatukseen. Tanssitaidetta pyritään opettamaan monimuotoisena ilmiönä, joka on kaikille mahdollinen. Kyse ei ole pelkästään tanssilajeista, askeleista tai tekniikasta vaan siitä että liikkeiden ja ilmaisun ytimessä on myös lapsen ja nuoren henkinen ja fyysinen kasvu ja kehitys. Produktiokasvatuksen tavoitteena on pyrkiä vahvistamaan kullekin liikkujalle persoonallista, puhuttelevaa ja omaperäistä ilmaisua. Joka ei ole este teknisen taituruuden kehittymiselle.
Kolmas päivä pulkassa ja alamme tottua aikaeroon. Päivät ovat olleet intensiivisiä ja erittäin antoisia. Huomenna luvassa esityksiä ja lisää master class -tunteja.
Neljänteen päivään. ”Rakastan tätä menoa ja meininkiä! Olen oppinut täällä niin paljon uutta ja tavannut niin monia, ihania ihmisiä. Nähnyt ja oppinut kuinka ihmiset maailman eri kolkista käyttävät tanssi- ja liikeilmaisua itsensä ilmaisuun. Se on ollut todella inspiroivaa.” -Birk, 17
Viides päivä. Tänään on meidän vuoromme esiintyä festivaalien gaalaillassa. AYDF 19! Täältä tullaan!

Kuva teoksesta Static Equilibrium. Vasemmalla Alisa Honkapää ja etualalla Saga Portman.
Kuva teoksesta Static Equilibrium. Vasemmalla Alisa Honkapää ja etualalla Saga Portman.

Seikkailu jatkuu Tasmaniaan

Lauantai oli ainoa vapaa aamumme ja suunnistimme katsastamaan Melbournea. Tanssijat tutustuivat Victorian kansallismuseoon, puistoihin ja katutaiteilijoiden teoksiin, osa ehti hieman ostoksillekin. Iltapäivällä matka jatkui lentäen Melbournesta kohti Launcestonia ja Tasmaniaa. Seuraava viikko työskennellään paikallisen nuorten Stompin-ryhmän kanssa. Jännittävää!
Ensimmäinen tapaaminen ryhmän tanssijoiden kanssa tänään sunnuntaina. Ryhmä on tunnettu teoksistaan, jotka esitetään luonnossa. Ryhmä työskentelee paljon ulkona eri vuodenaikoina. Suomalaiset ja tanskalaiset pääsivät tutustumaan ryhmän toimintaan. Kuten suomalaisille, myös tasmanialaisille luonto on tärkeä. Uniikki ympäristö tarjoaa mielenkiintoisia ja henkeäsalpaaviakin mahdollisuuksia. Ryhmän taiteellisen johtajan Gabriel Comerfordin mukaan ryhmä on esiintynyt parin viime vuoden aikana vain kerran perinteisessä teatterissa. Kaikki muut teokset on harjoiteltu ja esitetty ulkona.
Vaihtoprojekti oli uniikki ja ensimmäinen kerta Stompinin ryhmälle, mutta myös meille. Myöskään pohjoismaisia nuoria tanssijoita ei ole vieraillut aikaisemmin saarella. Vajaan viikon aikana ryhmä harjoitteli ja valmisti esityksen, joka esitettiin paikalliselle yleisölle. Kaksiosaisen teoksen ensimmäinen osa oli ulkona ja toinen sisätiloissa.
Teoksen kantavana teemana oli koti. Nuoret tutkivat yhteisen harjoitusjakson aikana kodin olemusta ja merkitystä alueen eri puistoissa. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia on maan eri laidoilla asustavien nuorten mielestä kodilla: mikä koti on nyt, mikä se on ollut ja mitä se voisi olla. Harjoitukset synnyttivät tekstejä, tekstit liikettä ja tekstejä kuultiin puhuttuna nauhalta. Opettajat avustivat nuoria ja vastasivat eri kokoonpanojen ja osien yhdistämisestä. Teoksen koreografeina toimivat nuoret ja kuraattoreina Gabriel Comerford (Tasmania), Mette Overgaard (Tanska) ja Katja Köngäs.
Vierailun aikana nuoret pääsivät silittämään myös kenguruita, Tasmanian tuholaisia ja vombatteja Trowunnan luonnonpuistossa.
Pitkä reissu lähestyi loppuaan ja jäähyväisten aika koitti nopeammin kuin arvasimmekaan. Jäähyväisjuhlassa jaoimme Muumi-hahmoja muistoksi nuorille sekä tanssimme ja lauloimme yhdessä. Opettajat olivat valmiita kotimatkalle, mutta nuoret olisivat jatkaneet maailmanvalloitustaan pidempäänkin. Mikä onni oli hypätä talvesta takaisin kesään ja kuoria lentokoneessa pitkät kalsarit, villasukat, pipot ja toppatakit.
Teksti: Katja Köngäs
Kuvat: Shuttermain

Gaalailta. Oma esityksemme Static Equilibriumin kenraaliharjoituksista. Kuva Shuttermain
Gaalailta. Oma esityksemme Static Equilibriumin kenraaliharjoituksista. Kuva Shuttermain
Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ