Saimi Lupalalla riemukas Ratinan reissu


Saimi Lupalan ei oikeastaan pitänyt edes olla Kalevan kisoissa, mutta siellä hän ensimmäistä kertaa oli Ratinan stadionin ison yleisön edessä voittamassa eriään 200 ja 800 metrillä ja antamassa kommentteja haastattelupisteellä.

-Apua, en kestä tätä. En voi uskoa, että olen täällä, ei se kuulunut tämän kesän suunnitelmiin. Osallistuin heinäkuussa ihan ex tempore-pohjalta seitsenotteluun Laitilassa, missä rikoin Kalevan kisojen tulosrajan, Saimi pyöritteli päätään.

Tammisaaresta lähtöisin oleva 18-vuotias monitaituri oli naisten seitsenottelussa siististi 10:s pistein 4829. Ennätystuloksensa hän rikkoi 100 metrin aidoissa (15,26), 200 metrillä (26,05) ja keihäässä (35,85). Kuula (11.03) ja nilkkaa koetellut pituus (524) olivat perustasoa, kun taas korkeus (155) jäi kaihertamaan. Hän kuittasi asian avauspäivän viimeisessä lajissa 200 metrillä, jonka erävoittoa Lupala tuuletti ikionnellisena.

-Olin tosi pettynyt korkeuteen ja taisin saada siitä lisäpuhtia 200 metrille. Juoksulajit kulkivat hyvin ja olen niin iloinen uusista ennätysajoista, koska olen niitä koko kesän odottanut, Saimi sanoi.

800 metrillä kiikarissa oli aika 2.25 pintaan, jotta ottelun piste-ennätys olisi parantunut. Ykköserän voittoon juossut Lupala pinnisti ajan 2.26,38 ja ennätys jäi 12 pisteen päähän.

-Olisinpa päässyt vauhdikkaampaan kakkoserään, Saimi puntaroi. Yleisurheilukesä tuotti hänelle Kalevan kisojen lisäksi pronssimitalin nuorten SM-moniotteluista ja kaksi sijoitusta viiden joukkoon 19-vuotiaiden SM-kisoissa.

-Tuntuu ihan huikealta yltää tähän kaikkeen sillä harjoittelulla, jota ehdin toukokuusta lähtien tehdä, Saimi iloitsi. Tiistaina hän oli jo matkalla Vuokattiin ampumahiihtoleirille, mutta palaa yleisurheilun pariin vielä SM-viesteissä Oulussa.

Rikkonainen rinki

Josefine Lundström ei tullut ringin kanssa juttuun moukarinheiton karsinnassa. Ensimmäinen heitto lipsahti yliastutuksi, toinen tärähti häkkiin ja kolmannella irtosi vaatimaton 45.36, jolla IF Raseborgin heittäjä jäi karsinnan jumboksi.

-Ensimmäinen heitto oli hyvä ja siinä olisi ollut aineksia, mutta osuin jo pyörähdysvaiheessa ringin reunaan. Toiseen heittoon en saanut otetta ja kolmas ei missään vaiheessa lähtenyt toimimaan. Pettymys tämä tietenkin on, mutta olen tyytyväinen, että pääsin rikkonaisen kauden jälkeen täällä kuitenkin heittämään, Lundström kertoi.

Hän tempaisi toukokuun puolivälissä ennätyksensä 52.39, jonka jälkeen urheilun ja työn yhdistäminen kävi liian raskaaksi.

-Kroppani ei enää palautunut kunnolla ja harjoituksista tuli hyvin alavireisiä. Työni oli urheilun kannalta turhan kuormittavaa ja etsinkin nyt toisenlaista työtä, joka menisi paremmin urheilun kanssa yhteen, Lundström sanoi. Hän on kilpaillut Kalevan kisoissa kahdesti ja jäänyt kummallakin kerralla karsintaan. Tampereella finaaliin pääsi tuloksella 53.56, joka ei olisi ollut ”Josselle” ihan mahdoton mitta.

-Jos alla olisi ehjempi kausi, niin olisin voinut siihen yltää. Tavoitteeni on edetä finaaliin lähivuosina.

Selkä vääränä

Roope Auvinen on heittänyt Kalevan kisoissa miesten moukarifinaalissa kolmesti ja ollut parhaimmillaan kuudes, mutta Ratinassa ei 23-vuotiasta inkoolaista ringissä nähty. Miehen kausi päättyi heinäkuun puolivälissä Närpiössä heitettyyn SFI-kilpailuun.

-Alaselässä on ollut kipua eikä se ole mahdollistanut täysvauhtista heittämistä. Selkä vaivasi keväällä, saatiin sitten kuntoon, mutta ärtyi taas heinäkuussa. Siinä tuli liikaa matkustelua ja kilpailemista. Jälkeenpäin ajateltuna minun olisi pitänyt jättää Närpiönkin kisa jo väliin. Olisin voinut tulla Kalevan kisoihin heittämään vähän yli 60 metrin siivuja, mutta 70-metrisiin en olisi kyennyt, Auvinen viestitti.

Viime kaudella tahtia hidasti repeämä takareidessä ja nyt siis selkä. Kesän parhaaksi jäi toukokuussa Somerolla heitetty ainoa seiskakympin ylitys 70.30.

-Alkukausi oli ihan hyvä ja pystyin pitämään yllä urani parasta tasoa tähän asti, vaikka ennätystä ei tullutkaan. Ominaisuudet ovat kehittyneet, mutta harmittavasti en ole näiden vaivojen takia saanut ulosmitattua kapasiteettia. Suuntaan kuitenkin hyvillä mielin kohti syksyn harjoittelua ja ensi kautta.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ