Vuodenvaihteen tulittamisen toivotaan olevan iloista ja turvallista


Ilotulitteita käytettiin Länsi-Uudellamaalla vuoden 2024 vaihtuessa varomattomasti ja vaarallisesti huomattavan paljon. Monissa tapauksissa ilotulitteita ammuttiin säännösten vastaisesti, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa vuosi sitten korostuneesta riskistä.

Myös itse tehdyt räjähteet aiheuttavat vuosittain vaaratilanteita. Hölmöily kavereiden yllyttämänä voi aiheuttaa kauaskantoisia seurauksia ja jopa pysyviä vammoja. On myös hyvä muistaa, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantaminen ilotulitteilla tai ilotulitteen varomaton käsittely voivat johtaa rikostutkintaan, poliisi tiedottaa.

Ilotulitteet kuuluvat vain selvin päin olevien täysi-ikäisten käsiin. Ilotulitteita saa käyttää 31. joulukuuta kello 18 alkaen ja tulittaminen pitää lopettaa aamuyöllä kello kahdelta.

Rajoitusalueet eivät enää voimassa

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli vuodenvaihteessa 2023-2024 yhdeksän ilotulitteisiin liittyvää pelastustehtävää. Ilotulitteita käytettiin ilkivaltaisesti sisätiloissa ja muutamia roska-astioita syttyi palamaan. Yhtään rakennuspaloa ei kuitenkaan syttynyt ja tilanteen toivotaan pysyvän tältä osin samanlaisena.

Pelastuslaitosten tietorekisterin perusteella ilotulitteista aiheutuneiden tulipalojen määrä ei ole juurikaan muuttunut Suomessa viime vuosina, mutta rakennuspalojen määrässä on ollut pientä kasvua.

-Vanhat rajoitusalueet ilotulitteiden käyttämiselle, jotka aikoinaan laadittiin kuntien palopäälliköiden toimesta, eivät ole enää voimassa hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen. Länsi-Uudellamaalla ei ole voimassa kemikaaliturvallisuuslain mukaisia päätöksiä kielletyistä alueista, johtava palotarkastaja Anu Puttonen kertoo.

Pelastuslaitos suosittelee kuitenkin edelleen voimakkaasti, että puutalovaltaisilla keskusta-alueilla ei käytetä ilotulitteita, ja myös niiden käyttöohjeissa olevia suojaetäisyyksiä tulee noudattaa.

Keskimäärin 15 silmävammaa

Ilotulitteiden käytöstä on aiheutunut keskimäärin 15 silmävammaa joka vuosi, eikä vammojen määrä ole vähentynyt viimeisen 10 vuoden aikana, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto tiedottaa.

Silmävammoja voi ehkäistä hyvin yksinkertaisella keinolla eli suojalaseilla. Ne suojaavat kipinöiltä ja myös väärään suuntaan harhautuneilta ilotulitteilta. Suojalasien käyttö on pakollista ilotulitteen ampujalle ja suositeltavaa myös katsojille.

Silmälääkäriyhdistyksen mukaan ilotulitteet aiheuttivat vuosi sitten 17 silmävammaa. Eniten vammoja aiheuttivat ilotulituspadat ja lähes puolet kaikista vammoista tuli ilotulitusten katsojille.

Alaikäisten osuus oli aiempia vuosia pienempi, vain kaksi henkilöä. Suurin osa vammautuneista oli 18-25-vuotiaita, joista kuusi oli ilotulitusten katsojia. Neljän potilaan kumpikin silmä vammautui. Kahdessa tapauksessa silmävammat olivat niin vaikeita, että henkilöt ovat vaarassa sokeutua.

-Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo lähes 15 vuotta sitten, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä. Suojalasit ovat halpa ja helppo keino suojata silmät. Samalla kun hankit ilotulitteita, osta myyntipaikasta suojalaseja kaikille, joiden kanssa aiot ilotulittaa, Tukesin ylitarkastaja Jonas Sjelvgren kehottaa.

Myös Tukes muistuttaa, että ilotulitteita saavat ampua vain täysi-ikäiset eli 18 vuotta täyttäneet, eikä pienimpiäkään ilotulitteita pidä antaa lasten käsiin. Viranomaiset eivät tarkasta ilotulitteita ennakkoon, vaan vastuu niiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja jakelijalla. Suomessa myytävän ilotulitteen ja muun pyroteknisen tuotteen pitää olla CE-merkitty. Lisäksi niissä pitää olla käyttö- ja säilytysohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Alueella 80 myyntipaikkaa

Ilotulitteiden myynti alkoi joulun jälkeen perjantaina ja päättyy uudenvuoden aattoiltana. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tarkastaa kaikki alueellaan sijaitsevat ilotulitteiden myyntipisteet, joita on tänä vuonna noin 80. Tarkastuksissa kiinnitetään huomiota erityisesti turvallisuusjärjestelyihin ja lupiin. Mikäli toiminnassa havaitaan vakavia puutteita, myynti keskeytetään.

Lainsäädäntö asettaa vaatimuksia myös ilotulitteiden säilytykselle. Asuinhuoneistossa tai huonetiloissa saa säilyttää enintään viisi kiloa ilotulitusvälineitä. Se tarkoittaa räjähtävän ja pyroteknisen aineen määrää, jota on ilotulitteissa noin neljäsosa. Suurin sallittu säilytysmäärä on siten kokonaispainoksi muunnettuna noin 20 kiloa. Ilotulitteita ei saa säilyttää ullakkotiloissa, kellarin asuntokohtaisissa säilytystiloissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa.

-Tutustu aina ilotulitteiden käyttöohjeisiin ja noudata niitä. Huomioi etenkin suojaetäisyydet. Käytä aikaa ja harkintaa sopivan ja turvallisen ampumispaikan valintaan. Aukeat alueet, kuten pellot ja kentät sopivat yleensä ilotulittamiseen. Huolehdi, etteivät raketit voi suuntautua ihmisiä tai rakennuksia kohti, johtava palotarkastaja Anu Puttonen luettelee turvaohjeita.

Koska maassa ei ole lunta, on varmistettava myös se, että lähtöalusta on tukeva, jotta padat ja raketit eivät pääse kaatumaan.

-Älä sytytä ilotulitetta koskaan niin, että kasvosi ovat sen yläpuolella tai sen läheisyydessä. Jos ilotulite ei syty, anna sen olla rauhassa vähintään 10 minuuttia, eikä sitä pidä yrittää sytyttää uudelleen. Voit upottaa tällaisen ilotulitteen vesiämpäriin tai -saaviin vuorokaudeksi ennen hävittämistä, Puttonen neuvoo.

Ilotulitteista syntyneet roskat tulee siivota viimeistään seuraavana päivänä. Vastuu ilotulitteiden käytöstä on aina niiden hankkijalla eli aikuisella. Hätäraketteja ei saa käyttää ilotulitteina, sillä ne voivat aiheuttaa turhia etsintöjä etenkin vesistöjen läheisyydessä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ