60-kertainen hrrrpati-huuto kaikui Nordcenterissä Zoomin juhlissa


Lätkälegenda Jari Kurri näytti puttaustaitojaan Freamin 18. väylällä. Kurri muisteli lämmöllä Zoomin 60-vuotista taivalta. -Värikkäitä persoonia ja mielenkiintoisia tyyppejä, hän tokaisi.

60-kertainen hrrrpati-huuto kaikui Nordcenterin golfpyhätössä, kun raittius- ja urheiluseura Zoom järjesti 60-vuotisjuhliensa kunniaksi golfin hyväntekeväisyyskilpailun.

Fream-kentällä käytyyn scramble-kisaan osallistui 15 neljän hengen ryhmää, joiden kapteeneina löivät urheilu- tai viihdemaailmasta tutut naamat. Vuodesta 1994 Zoomissa vaikuttanut Petteri Ahomaa oli junaillut kotikonnuilleen tapahtuman, jonka tuotto suunnattiin Suomen Punaisen Ristin LäksyHelppi-toimintaan.

Laulaja Timo Kojo oli erittäin iloinen siitä, että kilpailu pidettiin juuri Åminneforsissa.

Timo Kojo nosti maljan 60-vuotiaalle Zoomille. Laulaja on Nordcenteriin lääpällään, vaikkei peli hyväntekeväisyyskisassa sujunutkaan. -Meidän joukkueella oli 16 birdie-paikkaa, mutta vain kaksi onnistui. Yleensä minulla on aika samettiset puttauskädet, Kojo jutteli.

-Olen tähän paikkaan aivan lääpälläni, Nordcenter on ihan ehdottomia kärkikenttiä tässä maassa, hän hehkutti estottomin elkein. Kojo on laulanut jalkapalloon ja jääkiekkoon erikoistuneen Zoomin tahtiin jo 1970-luvulta lähtien.

-Seuran perustajiin kuulunut Jukka Virtanen nappasi hihasta ja sanoi, että ”lähe pelaa”. Minähän lähdin ja sillä tiellä ollaan. Peleissä oli musta ja keltainen joukkue, minä olen edustanut mustaa jengiä. Siinä ovat pelanneet herkät taiteilijat, keltaisessa on tylsempiä tyyppejä, hän turisi.

Kiekkoa kärkeen, korista perään

Zoom perustettiin alkujaan Yleisradion väelle ja selostajasuuruus Anssi Kukkonen oli heti juonessa mukana.

-Virtanen haki porukkaan ”luonnevikaisia” tyyppejä ja täytin kriteerit. Keskenämme meillä on ainakin ollut todella hauskaa, en tiedä onko muilla ollut, Urheiluruudun 60-vuotista taivalta samaan syssyyn juhliva Kukkonen kertoi.

Anssi Kukkonen juhlii sekä Zoomin että Urheiluruudun 60-vuotista tarinaa.

Nordcenterissä pitkään kapteenina toiminut 89-vuotias Kukkonen asuu osan vuodesta Snappertunassa ja pelaa edelleen viidesti viikossa. Häntä kuvailtiin aikoinaan Suomen golfkenttien tiukimmaksi kapteeniksi.

-Kimi Räikkönen istui kerran täällä ruokasalissa lakki päässä. Menin sanomaan, että Kimi, vaikka olet maailmanmestari, niin meillä on täällä sellainen sääntö, ettei ruokapöydässä istuta lakki päässä. Vaihtoehtoja on kaksi, joko otat lakin pois tai poistut. Kimi otti lakin pois, Kukkonen muisteli.

Zoomin presidenttinä toimiva ikinuori Tulosruudun urheilukasvo Mika Saukkonen lyö yleensä kiekkoa kärkeen, mutta Raaseporissa mentiin kolopallo edellä.

-Avauslyönti ja puttaaminen ovat vahvuuksiani, kaikki siltä väliltä ovat heikkouksia, hän kuvaili.

Zoomin presidentti Mika Saukkonen ja koripallomaajoukkueen entinen kapteeni Petteri Koponen nauttivat lämpimästä kesäpäivästä Nordcenterissä.

Vieressä säteili koripallomaajoukkueen entinen kapteeni Petteri Koponen, jonka joukkue sijoittui toiseksi.

-Olimme ihan tulessa. Fream otti kyllä taas luulot pois, on se vain tiukka setti, Koponen kommentoi kenttää.

Hän myös lohdutti Susijengin faneja, jotka ehtivät harjoituspelissä Latvialle kärsitystä rökäletappiosta työntää pään puskaan MM-kisojen kynnyksellä.

-Kun Markkanen tulee takaisin ja peli laitetaan kuntoon, niin kyllä se siitä. Suomella on perjantaina yllätysmomentti Australiaa vastaan ja uskon vahvasti voittoon, Koponen kannusti.

Vihreän veran shakkia

Toimittaja Arto Nyberg ja jalkapallojättiläinen Sami Hyypiä pitivät huolen siitä, ettei jano päässyt lämpimänä kesäpäivänä yllättämään pelaajia. Kaksikko huristeli kentällä juomakärryllä.

Arto Nyberg ja Sami Hyypiä pitivät huolen siitä, että juomahuolto pelaa.

-En ole oikein koskaan syttynyt golfiin, vaan olen futismiehiä. Sitä paitsi olin jo aamuseitsemältä lätkätreeneissä, joten olen saanut päivän liikunta-annokseni, Nyberg totesi.

Hyypiä kuittasi green cardin jo vuonna 1998, mutta koki silti olevansa juomahuollossa oikeassa roolissa.

-Tämä on jo tuttua puuhaa näissä yhteyksissä. Jos pallo lähtisi golfissa aina sinne, minne pitää, niin pelaaminen voisi maistuakin. Mutta eihän se niin vain lähde, hän naurahti.

Hyypiän pelissä käytetystä Liverpool-paidasta sen sijaan lähti kisan jälkeen huutokauppa varsin railakkaasti käyntiin ja lopulta hinta kipusi 1 750 euroon. Toinen entinen futisammattilainen Juha Reini puolestaan johdatti Team Puumerkki -joukkueen päivän kilpailun voittoon. Tiimitoverit Pontus Wikström, Jari Hurme ja Ilkka Silfver puhalsivat Reinin kanssa yhteen hiileen.

Kilpailun voittajajoukkue oli Team Puumerkki, jota edustivat entinen ammattilaisjalkapalloilija Juha ”Belgian pommittaja” Reini (vas.), Jari Hurme, Ilkka Silfver ja Pontus Wikström.

-Voiton avain oli valtava tasaisuus. Jokainen hoiti oman leiviskänsä käsittämättömän hyvin, kapteeni kehui. Hurme korosti KRC Genkissä pelanneen Reinin panosta.

-”Belgian pommittaja” oli mies paikallaan. Juha pelasti meidät monesta pulasta.

Hrrrpati soikoon

Zoom nautti menneinä vuosina suurta kansansuosiota pelimatkoillaan.

-Jos joukkue saapui vaikka Seinäjoelle, niin vastassa oli valtava ihmisjoukko, joka halusi nähdä näitä televisiosta ja lehdistä tuttuja tyyppejä. Sosiaalisen median aikakaudella suurin hohto on ehkä hiipunut, mutta kyllä Zoomilla on yhä paikkansa ja merkityksensä tässäkin ajassa, toiminnanjohtaja Tommi Koivistoinen totesi.

Entinen uutisankkuri Arvi Lind muisteli erästäkin Hakametsässä käytyä jääkiekkopeliä.

Suomen luotettavin mies oli Nordcenterissä Suomen luotettavin huoltaja. Entinen uutisankkuri Arvi Lind seurasi juhlakilpailua huoltoautosta käsin ja muisteli menneitä Zoomin 45-vuotisjuhlien kunniaksi kirjoitetun teoksen voimin.

-Meidän peliä kerääntyi seuraamaan 7 000 katsojaa, kun taas seuraavana päivänä Suomen ja Neuvostoliiton välinen ottelu houkutteli 4 500 ihmistä, hän hymyili.

Suomen luotettavin mies oli Nordcenterissä Suomen luotettavin huoltaja, sillä 82-vuotias Lind seurasi kilpailua huoltoautosta käsin.

-Yli puoli vuosisataa olen Zoomin kanssa viettänyt. Lätkänpeluun tosin lopetimme Päiviö Pyysalon kanssa kaksi vuotta sitten, Lind kertoii.

Vaan mistä on peräisin tuo Zoomin mystinen hrrrpati-huudahdus?

-Jan Hrbaty oli Tsekkoslovakian jääkiekkomiehistön näkyvimpiä pelaajia vuoden 1968 olympialaisissa. Virtasen ja Aarre Elon ohella Zoomin perustajiin kuulunut Matti Kuusla piti nimeä ja sen ääntämistä niin hauskana, että siitä tuli seuran taisteluhuuto, Lind paljasti.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ