Käsipallomiehet taipuivat täpärästi Serbialle

Karjaalaislähtöinen Benjamin Helander taiteili viisi maalia Serbian verkkoon. (Kuva: Käsipalloliitto/Newspix)

Vantaan Myyrmäen hallin tiskijukka kaivoi miesten käsipallon EM-karsintojen ottelun päättymisen jälkeen hihasta Ismo Alangon klassikon, joka käännettäköön kiltisti muotoon ”hitsi, kun hitsittää”. Laulu ajoi asiansa, sillä Suomea kismitti kovasti torstai-illan tappio.

Vahvaa BK-46:n aromia sisältänyt maajoukkue oli jo matkalla urotekoon, mutta Serbia syötti lopussa katkeraa kalkkia ja vei voiton maalein 29-30 (17-14).

14 minuutin nurkilla tilanteessa 7-10 maalinsuulle marssinut Patrik Roslander antoi sinivalkoisille ison mahdollisuuden voittaa. BK:ta SM-liigan välierissä piinannut Roslander torjui 18 palloa ja alussa nollille jäänyt Mikael Mäkeläkin loppuhetkillä pariin otteeseen Suomen vietyä maalivahtipeliä nimiinsä.

Max Granlundissa (heitot 9/16) isännillä oli kentän ykköspyssy, vaikka Alingsås-pakin ruuti kostuikin toisella jaksolla. Gusten Montosen maalilla Suomi survoi sensaatiomaisesti johtoon 29-25, mutta viimeisen kahdeksan minuutin aikana häkki ei heilunut enää kertaakaan.

Toisessa päässä sen sijaan heilui ja pelinrakentaja Lazar Kukic järjesteli oikeaan laitaan namupaikat Vukasin Vorkapicille, joka viimeisteli ottelun kolme viimeistä osumaa.

Suomi roikkui jopa ihmeen kaupalla kiinni jymyvoitossa, sillä 20 pallonmenetyksellä pokkuroidaan harvoin tämän tason vastustajalle. Rankkarit menivät mennen tullen Serbialle (9-1) ja jäähyt hölkyn kölkyn Suomelle (7-1), mutta tästäkin huolimatta nuorehko maajoukkue laittoi sitkeästi hanttiin.

Max Granlund tempaisi yhdeksän maalia Serbian verkkoon. Hyvin taistellut Suomi taipui lopulta maalin tappioon. (Kuva: Roni Rekomaa/Newspix24)

Nordlund onnistui

Saksan cup-mestariksi taannoin kruunattu ja tulevalle kaudelle Alingsåsiin palaava Benjamin Helander (5/6) hyödynsi tilaisuutensa tehokkaasti, vaikka karjaalaislähtöinen kiituri ei päässytkään kontrauksissa vauhtiin. Loukkaantuneen Anthony Hellakosken joukkueessa korvannut Oliver Nordlund (4/6) näytti olleensa valinnan arvoinen ja isot minuutit hyökkäyksessä huhkinut hankolainen pelasi parhaan miesten maaottelunsa. BK-peluri teki liigan välieräsarjassa GrIFK:n verkkoon yhteensä yhden maalin, mutta Balkanin pamppuja vastaan ei päätä huimannut.

Puolustuspäässä osumaa ottanut Miska Henriksson (2/3) laittoi taas kroppaa likoon ja hankki serbeille näiden ainoan kaksiminuuttisen, mutta hyökkäyspäässä hankolaisella oli oikeana pakkina ahtaat oltavat varsinkin toisella puoliskolla.

BK:n vasuripakki Jonathan Ekman piipahti kentällä lyhyesti avausjaksolla, kun taas Ruotsin kakkostasolla pelaava karjaalaiskasvatti Linus Lindberg ei saanut Helanderin takana vastuuta.

Suomi on voittanut karsinnoissa yhden ottelun, mutta Serbia-kamppailun alla ja etenkin sen aikana puheeksi nousi kuin varkain historiallisen arvokisapaikan saavuttaminen. Karsintoja pelataan kahdeksassa neljän maan lohkossa, joista kisoihin etenee kahden kärjen lisäksi neljä parasta lohkokolmosta.

Lohkokolmosten vertailussa otetaan huomioon tulokset lohkon kahta parasta joukkuetta vastaan, joten kotivoitto kisapaikan jo varmistaneesta Serbiasta olisi voinut riittää Suomelle pitkälle. 600 katsojaan jäänyt yleisömäärä olikin siinä mielessä pettymys, kun pelattiin vielä isoista asioista.

Suomen karsintaurakka päättyy sunnuntaina lohkoa johtavan Norjan vieraana. Ennakkoon kovin epätodennäköiseltä vaikuttava voitto tai tasapelikin painaisi edelleen paljon lohkokolmosten vertailussa.