YLEISÖLTÄ: Savu häiritsee savutonta


Muutin savuttomaksi itseään mainostavaan taloyhtiöön ja ehdin kärsiä kaksi vuotta asuntooni tulvivasta tupakansavusta. Tupakansavua tuli ilmanvaihtoventtiileistä tai jos avasin ikkunan, vaatteiden tuulettaminen ei parvekkeella onnistunut. Niihin tuli tupakanhaju, koska naapuri tupakoi parvekkeellaan, paljon.

En myöskään kesällä voinut käyttää parvekettani siellä oleskeluun, siitä pitivät tupakoivat naapurini hyvän huolen. Ilokseni kukat sentään viihtyivät parvekkeella. Tänä kesänä päätin oleskella parvekkeellani – maksoi mitä maksoi – ja kyllä se maksoikin.

Sain siirrätettyä ikkunani lähellä lasten leikkipaikan vieressä olleet tuhkakupit pois, mutta sain samalla tupakoitsijoiden vihat niskaani, ja minua kehotettiin muuttamaan. Sain isännöitsijän tiedottamaan, että myös parveketupakointi on kielletty savuttomassa taloyhtiössä. Nyt saatoin minäkin oleskella parvekkeellani ja avata ikkunat, savuhaitta oli vähenemään päin.

Tupakoitsijat puolustajineen olivat sydämistyneet meille tupakoimattomille itsestään selvään asiaan, että savuttomassa talossa ei saanut tupakoida. En kuitenkaan usko, että savuton taloyhtiö muuttuu tupakoitsijoiden paratiisiksi.

Ja voisivatko omien kotitalojensakin lämmittäjät jotenkin suojata muuta maailmaa paksulta ja pahanhajuiselta piipuista tupruavalta savulta vaikkapa savusuodattimilla ja polttamalla tulipesässä vain kuivaa puuta, eikä missään tapauksessa muovijätettä?

Koronataudin takia ei enää tarvita välttämättä hengityssuojaa, paitsi jos aikoo ulkoilla ilman hengenahdistusta omakotitaloja ohittaessa. Ei auta paeta savumyrskyä asunnon seinien sisälle, kerrostalossakin koneellinen ilmanvaihto pitää kyllä huolen savun saatavuudesta ja taas tarvitaan hengityssuojainta. Ilman savua voisi elää ehkä pidempäänkin.

Nimim. Ei enää niin iloinen inkoolainen

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ