BK-46 heitti tilaisuuden hukkaan finaaliavauksessa


Igor Skyba lensi päistikkaa heittoon Nuno Santosin vastarinnan läpi.

Raaseporilaisten ryhdikäs rypistys rusahti raastavaan railoon, kun Riihimäen raavas rykelmä raapi riemuun. Miesten SM-käsipallon finaalisarja avattiin rikkonaisella rähinällä, mutta myös viihdyttävällä väännöllä, jossa BK-46 taipui vieraskentällä Cocksille maalein 32-28 (13-16).

Karjaalaiskannattajat nostivat tunnelmaa Riihimäellä ennen ottelun alkua.

Altavastaajana areenalle marssineella BK:lla oli kaikki eväät onnistuneeseen ryöstöretkeen. Parhaimmillaan viiden maalin karkumatkalla käyneet karjaalaiset keikkuivat vielä yhdeksän minuuttia ennen loppua 24-27 -johdossa, kun joukkueen viimeisestä seitsemästä maalista viisi tehtaillut Sebastian Säkkinen osui jälleen laidasta.

Cocks oli menettänyt avainpelaajistaan suihkukomennuksen saaneen Pavel Dudan ja takareitensä loukanneen Luka Brkljacicin, joten punavalkoisten pullat olivat hyvin uunissa. Hyökkäyspelin jäätyminen ja pahasti hampaankoloon jääneet tuomarien tulkinnat ajoivat kuitenkin lopulta ahdinkoon.

Nico Rönnberg aloitti ottelun vahvasti, kunnes joutui Cocksin tiukempaan vartiointiin. Tässä hän ohittaa Nuno Santosin.

-Meillä oli kaikki mahdollisuudet voittoon, päävalmentaja Andreas Rönnberg huokaili. Maaleitta jäänyt, mutta kosolti mustelmia kerännyt Miska Henriksson oli muotoilussaan vielä suorempi.

-Meidän olisi pitänyt voittaa tämä ottelu, hän tiivisti.

Parhaasta päästä

BK-46 oli kuskin paikalla lähes alusta loppuun, sillä Cocks änkesi ensimmäisen kerran johtoon vasta viisi minuuttia ennen loppua. Pitkään näytti siltä, että riksulaiset kärsivät kauden ensimmäisen tappionsa ja Cocks Areenassa kuin kotonaan olleet karjaalaiskannattajat saisivat aihetta juhlaan.

Teemu Tammisella on jekkuja joka lähtöön. Sebastian Säkkinen on jo lähtenyt ilmojen teille, mutta Cocks-kapteeni antaa vielä sääntökirjaa uhmaten läpsäisyn perään.

-Tämä oli meiltä yksi kauden parhaista peleistä, jos ei jopa paras. Se ei sinänsä yllätä, sillä kyllähän finaaleissa kaikki saavat itsestään vähän enemmän irti, Henriksson tuumi.

BK tuli peliin paremmalla sykkeellä ja selkeämmällä ajatuksella kuin Cocks, jota kolmeen viikkoon venynyt tauko vaikutti rokottaneen enemmän. Isännät eivät saaneet otetta Nico Rönnbergiin ja Jac Karlssoniin, Jonathan Roos viimeisteli viileästi laidasta ja Miksu Heinonen torjui palloja ihan tosissaan.

-Puolustimme erittäin hyvin ja Miksu nousi viimein Cocksiakin vastaan tasolleen. Cocks oli vähän shokissa ja turhautunut, valmentaja Rönnberg mietti avauspuoliskon käänteitä.

Kukkokoplan Davor Basaric myönsi tilanteen tuoneen puristusta puseroon.

BK:ta nauratti Riihimäellä melko pitkään, kunnes karjaalaiset lyötiin lattiaan. Nico Rönnberg ei voinut uskoa ottelun käänteitä.

-Meillä oli tänään pelissä paljon tunnetta ja paineita. Avausjaksolla meitä ei ollut tunnistaa samaksi joukkueeksi, jollainen olemme tällä kaudella olleet. BK:lla oli mukavat oltavat, meillä kaikki oli sekavaa. Piti vain rauhoittua ja tehdä se minkä osaamme, serbisentteri totesi.

Hyökkäys hyytyi

Cocks osaa nojata fyysiseen voimaan, millä se sai käännettyä kelkkaa kakkosjaksolla. Kotijoukkue rikkoi ja ruhjoi BK:n rytmiä Edson Imaren häärittyä ensin korkealla kimpussa ja kookkaiden karjujen kolhittua lähempänä kuuden metrin viivaa.

Vieraiden viritelmät tiivistyivät yhä kapeammalle sektorille ja kaukoheittovoiman puute alkoi näkyä. BK:n pelistä katosi vauhti, painiminen verotti voimia eikä 7 vastaan 6 -hyökkäyskään tuonut enää tulosta, kun Cocksin lonkerot kuristivat jo liian tiukasti.

-Meillä on hieman leveämpi materiaali ja sekin näkyi toisella jaksolla. Kun Nico ja Jac hyytyvät, niin BK:kin hyytyy, Basaric sanoi.

-Imare häiritsi tehokkaasti hyökkäyksiämme ja pakko antaa Cocksille tunnustusta siitä, että he onnistuivat lopussa rikkomaan peliämme. Jälkeenpäin voi miettiä sitäkin, olisiko minun pitänyt tehdä vaihtoja ja kokeilla vaikka Oliveria (Nordlund) jossain välissä, Rönnberg puntaroi.

Nordlund piipahti kentällä muutaman sekunnin ajan avausjaksolla, kun BK kokeili tuloksetta kikka kutosta ja otti maalivahdin pois kesken hyökkäyksen.

Cocks sai lopulta BK:n kiikkiin. Pavel Duda nappasi Oliver Nordlundista jykevän otteen.

Imare oli ottelun paras pelaaja kahden suunnan panoksellaan. Maaliensa lisäksi neljä rankkaria ja kolme jäähyä hankkinut ranskalaispakki luikerteli liukkaasti tekopaikkoihin ja oli välillä kuin saippuaa BK-pelaajien hyppysissä.

Imare on siitäkin särmä sälli, että hän keskittyy rehdisti ja reilusti pelaamiseen, eikä sotkeudu mihinkään hölynpölyyn. Piotr Rybski nousi toisella jaksolla esiin ja lopussa Cocks-valmentaja Christophe Viennet keksi pelata Dudan ja Brkljacicin puuttuessa kahdella viivalla Tammisen touhuiltua jonkinlaisena kolmannen pakin ja laiturin hybridinä. Kuvio palveli keltapaitoja hyvin.

Tuomareille pyyhkeitä

Kokonaan toinen juttu on se, olisiko Tammisen pitänyt olla lopussa enää edes kentällä. Aina yhtä uteliaasti harmaalla alueella nuuskiva Cocks-kapteeni tarjosi tuomareille näkyvää syöttiä kolmanteen jäähyyn, mutta nämä eivät siihen tarttuneet.

Päävalmentaja Andreas Rönnberg tuohtui tuomaritoimintaan.

Ensin Tamminen taklasi tyylipuhtaasti Jonathan Ekmanin kumoon laidassa ja hetkeä myöhemmin hän esti Ekmanin syötön Säkkiselle jalallaan. Mikael Lindroos ja Jan-Erik Leandersson nielaisivat pillinsä, mikä ajoi Andreas Rönnbergin raivon partaalle.

-Ratkaisevilla hetkillä oli 2-3 väärin tuomittua tilannetta. Nuo ovat aivan päivänselviä tapauksia ja ne vain pitää viheltää oikein. En ymmärrä, miksi pitää olla kiltti sellaiselle pelaajalle, joka toistuvasti hölmöilee, hän sadatteli.

Myös Henriksson kihisi kiukusta.

-Cocks sai joitakin helppoja jäähyjä, mutta täysin selvistä tilanteista niitä ei sitten tullut. Linja ei muutenkaan pitänyt ja sieltä meni läpi kaikenlaista jälkipeliä. Tuollainen pilaa peliä, hankolaispeluri puhalteli.

Jäähyt menivät Cocksille 9-4, mutta BK ei ottanut ylivoimistaan täyttä hyötyä.

-Olemme varmasti yhtä tuohtuneita kuin BK:kin, eivätkä kaikki tuomiot menneet mielestäni oikein. Tällaista se on, Basaric kohautteli.

BK oli menossa vielä kerran johtoon, mutta valmentaja Rönnberg löi aikalisäkortin pöytään juuri, kun pikkuveli Nico oli läväyttämässä vapaaheittotilanteessa ylämummoon 27-28 -nyyttiä. Sen jälkeen peli oli Cocksin heiniä.

-Siinäkin meillä oli huonoa tuuria, valmentaja totesi.

BK voi lohduttautua parillakin seikalla. Cocks ei tehnyt yhdeksän metrin heitoilla valtavaa tuhoa (7/18) ja lähes kaikki verkkoon uponneista kaukovedoista olivat sellaisia, joissa Heinonen oli kyllä mukana, mutta ei saanut torjuttua.

Nico Rönnbergillä oli lennokkaat hetkensä. Tästä tilanteesta tuli rankkari ja vauhtia antaneelle Edson Imarelle (vas.) kaksiminuuttinen.

Tässä joukkue oli selvästi paremmin hajulla kuin aiemmissa otteluissa. Kontrausmaaleista on puhuttu BK:n elämänlankana, mutta niitä ei lauantaina nähty mitenkään valtavasti. Jos avausjakson kaltaisen puolustuspelin kylkeen saadaan lyötyä keskiviikon kotiottelussa enemmän kontraustehoja, niin puntit saattavat tasoittua.

-Jos tänään olisi muutama tilanne kääntynyt toisinpäin, niin olisimme voittaneet. Ainakin Cocks tietää, etteivät he saa meitä vastaan mitään helpolla, Henriksson sanoi.

Cocksissa huolettaa Brkljacicin ja lopussa lattiaan lyyhistyneen Yury Lukanchukin pelikunto.

-Meillä on loukkaantumishuolia ja Karjaalla odottaa 800 ihmisen äänekäs joukko. Siinä on haastetta kerrakseen, mutta olemme siihen valmiita, Basaric vakuutti.

Miksu Heinonen villitsi karjaalaiskannattajia torjunnoillaan.

Ottelutilastot

BK-46: Nico Rönnberg 8/20 (7 m 0/1), Sebastian Säkkinen 7/9 (7 m 2/2), Jac Karlsson 5/9 (7 m 3/5), Jonathan Roos 5/5, Igor Skyba 1/2, Robin Sjöman 1/2, Jonathan Ekman 1/2, Miska Henriksson 0/1.
Hankitut 7 m: R. Sjöman 2, Skyba 2, Henriksson 2, Säkkinen, Rönnberg.
Maalivahdit: Miksu Heinonen (60 min.) 15 torjuntaa, Niclas Zweigberg 1 (7 m).
Jäähyt: Skyba 2 x 2 min, Henriksson 2 x 2 min. Maalit Cocksille 5-0.
Pallonmenetykset: 9.
Cocks: Edson Imare 8/11, Teemu Tamminen 6/8 (7 m 4/5), Pavel Duda 5/10, Piotr Rybski 4/7 (7 m 1/1), Davor Basaric 4/4, Nuno Santos 3/4, Luka Brkljacic 2/6 (7 m 1/2).
Hankitut 7 m: Imare 4, Yury Lukanchuk 2, Duda, Tamminen.
Maalivahdit: Nicholas Gauthier (30 min.) 4 torjuntaa, Dmitri Kholmov (20 min.) 6, Vitali Shitsko (10 min.) 4.
Jäähyt: Duda 3 x 2 min/punainen kortti, Tamminen 2 x 2 min, Santos, Basaric, Imare, Igor Mandic 2 min. Maalit BK:lle 12-6.
Pallonmenetykset: 12.


Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ