Helander heitti hirmukaaren


Oliver Helander tuulettaa

Oliver Helanderilla ei ollut Turun yleisurheilustadionilla kiire mihinkään, vaikka menossa oli jo ties kuinka mones haastattelu.

-Ei ole koskaan ollut kisan jälkeen näin paljon haastatteluja, vielä kolmella kielellä. Mutta kivaahan tämä on silloin kun menee hyvin, hän hymyili.

Karjaalaislähtöisellä keihäänheittäjällä ei ole koskaan mennyt niin hyvin kuin Paavo Nurmi Gamesin tiistai-illassa. Helander hivautti häijyn heiton toisella kierroksella ja lennätti kepin uusiin ennätyslukemiin 89,83. Kyseessä oli pisin suomalaiskiskaisu lähes 15 vuoteen ja kaikkien aikojen kotimaan tilastossa IF Raseborgin kasvatti kipusi neljänneksi. Helanderin edellä ovat nykyisellä keihäsmallilla enää SE-mies Aki Parviainen (93,09), nykyinen valmentaja Tero Pitkämäki (91,53) ja Tohmajärven isäntä Seppo Räty (90,60).

Helander osasi odottaa Turusta hyvää tulosta, mutta ei näin mojovaa mittaa.

-Lämmittelyssä tuntui todella hyvältä, enkä ole koskaan heittänyt jo lämmittelyssä noin pitkälle. En silti ajatellut, että menisi lähelle ysikymppiä, vaan olisin ollut tyytyväinen 84-85 metriin. Hyvä näin, hän kertoi. Helander kävi paiskaamassa kättä katsomossa hurranneen pikkuveli-Benjaminin kanssa ja jakoi nimmareita jo kesken kisan. Hän heitti vielä kolmannellaan 81,67 ja jätti kaksi viimeistä kierrosta väliin.

-Suurimmat paukut menivät siihen ennätysheittoon, Helander totesi.

Polleita päänahkoja

Edellinen ennätys oli neljän vuoden takaa Pietarsaaresta, jolloin mäjähti 88,02.

-Muistan, että se oli teknisesti helpompi heitto. Tämä tuli vähän enemmän tahdolla. Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela olivat jo ylittäneet 80 metriä ja siitä tuli kipinää. Tavoitteena oli kuitenkin jättää kaikki suomalaiset taakse, Helander kertoi.
Voittajan taakse jäivät suomalaisten lisäksi olympiavoittaja Neeraj Chopra (89,30) ja maailmanmestari Anderson Peters (86,60).

-Tämä oli urani isoin voitto. Kisasta tuli vuonna 1997 syntyneiden taisto, 25-vuotias Helander viittasi kärkikolmikon kamppailuun. Tarkoittaako tämä temppu nyt sitä, että hän marssii maailmanmestariksi heinäkuussa Eugenessa?

-Ei todellakaan tarkoita. Chopra ja Peters ovat tässä vaiheessa varmempia heittäjiä kuin minä. Perustasoa pitäisi saada hilattua 85 metriin, Helander sanoi.

Nykyisin Oulun Pyrintöä edustava vaasalaisasukki hilaa tasoa ylöspäin syksyllä ruoriin tarttuneen Pitkämäen valmennuksessa.

-Emme ole tehneet isoja muutoksia, mutta olen saanut ennen kesää enemmän heittoja alle. Ei ehkä täysivauhtisia suorituksia, mutta enemmän heittoja kuitenkin, Helander sanoi. Toukokuun lopussa Saksassa heitetyn kisan jälkeen vuosia vihoitellut olkapää kipeytyi ja sitä rauhoitettiin kortisonipiikillä. Turussa Helanderilla ei ollut kipuja.

-Eihän se tietenkään hyvä juttu ollut, että piti turvautua kortisoniin. Se ei kuitenkaan ollut minulle mikään uusi toimenpide ja niin oli hyvä tehdä, jotta tulehdus saatiin poistettua. Toivon mukaan tästä tulee sellainen kesä, että voin kilpailla terveenä. Aina on jotain pientä, mutta kunhan isommilta murheilta välttyisi, Oliver totesi.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ