Nuorten käsipallomaajoukkue Rönnbergin johdolla kohti Kosovoa


Päävalmentaja Andreas Rönnberg (vas.), BK-46:ssa juniorina pelannut maalivahti Oliver Sandin, karjaalaiskasvatti Marcus Ojala ja apuluotsi Aku Kuusisto viilasivat Turussa pidetyn päiväleirin aikana kisailmettä kuntoon.

Pitkien poikien ja kilpailuhenkisten kundien kokoonpano matkusti torstaina Kosovoon käsipallon M 20 -ikäluokan EHF Championship -turnaukseen. Kyseessä on Euroopan mestaruuskisojen B-tason koitos, jossa Suomi on osana kahdentoista maan joukkoa. 24 maajoukkuetta käsittävät A-tason kisat pelataan samaan aikaan Sloveniassa.

Tiistaina Turussa viimeistelyharjoituksia tehneet Suomen nuoret miehet aloittavat urakkansa pääkaupunki Pristinassa sunnuntaina luottavaisin mielin. Karjaalainen päävalmentaja Andreas Rönnberg ja turkulainen apuluotsi Aku Kuusisto myhäilivät tyytyväisinä kaksi viikkoa sitten Tallinnassa telmityn Baltic Sea Cupin edesottamuksille, jotka johtivat turnausvoittoon. Liettua (40-33), Viro (39-24) ja Latvia (32-28) ottivat onkeensa sinivalkoisten juoksuvoimaisesta jumputuksesta.

-Olemme pyrkineet siihen, että pääsemme toimivan puolustus – ja maalivahtipelin kautta viljelemään kontrauksia ja pitämään yllä kovaa vauhtia. Suorista kontrauksista ja laidoista on tullutkin paljon maaleja, mutta vielä pitäisi saada petrattua koko joukkueen nopeita siirtymiä hyökkäykseen. Niissä sorrumme vähän liikaa teknisiin virheisiin ja ne pitää saada karsittua pois, Rönnberg totesi.

-Meillä on ajettu sisään kolme eri puolustusmuotoa, joita vaihtelemme vastustajan ja tilanteen mukaan. Kaikista jäi hyvä tunne Tallinnan turnauksessa. Pelasimme ykkösmiehistöllä, mutta penkiltäkin tuli hyviä minuutteja, Kuusisto säesti.

Kilpailuhenki pihisee

Åbo IFK:n liigamiehistön käskyttäjä Kuusisto on kuulunut jo pidempään nuorten maajoukkueen valmennukseen, kun taas BK-46:n mestarimiehistön komentaja Rönnberg hyppäsi remmiin puolitoista vuotta sitten.

-Yhteistyö on sujunut hyvin ja aika luontevasti. Meillä on samantyyppisiä näkemyksiä monista asioista, Rönnberg sanoi.

-Olen tässä samalla myös oppinut paljon valmentamisesta ”Gealta” ja siitä, miten syvälle yksityiskohtiin voi pureutua, Kuusisto mainitsi.

Rönnberg on osaltaan halunnut vaikuttaa siihen, että nuoret käsipallotoivot edistävät uraansa motivoitunein ja kunnianhimoisin askelin.

-Voin sanoa, että tässä 2004 syntyneiden ikäluokassa on edellisiin verrattuna eniten kilpailu- ja kehityshaluisia pelaajia. Ryhmästä neljä pelaajaa käsipalloilee Saksassa ja ÅIFK:n Liam Ranta-aho suuntaa tulevaksi kaudeksi Tanskaan, Kuusisto totesi.

Joukkueessa on myös pitkäksi venyneitä sällejä, kuten Marcus Ojala (203), maalivahti Alexander Segersven (202), Nicolas Reenpää (197) ja Oskari Suopajärvi (196). William Malkamäen loukkaannuttua HIFK:n Reenpää jäi ainoaksi viivapelaajaksi ja tulee pelaamaan Kosovossa tuutin täydeltä.

Kokoa ja nopeutta

BK:n pelaajia ryhmässä ei ole yhtään, kun edustusmiehistöön kuuluva Linus Lundqvistkaan ei tarttunut syöttiin. Raaseporilaislähtöisiä jannuja on kaksin kappelein, Dickenissä nykyään pelaava Ojala ja HIFK:n punanuttuun siirtynyt Jooa Knaapinen. Aivotärähdyksen takia lähes koko viime kauden sivussa istunut Ojala palasi keväällä kentälle ja tulee saamaan vastuuta etenkin puolustuspäässä.

-Iso koko on hänen erityisominaisuutensa ja siitä tulee olemaan Kosovossakin hyötyä, valmentajat virkkoivat.

BK:n jalkapallomiehistössäkin kesällä nähty Knaapinen puolestaan hurjastelee vasemmalla laidalla.

-Hän on maalintekijä ja todella hyvä kontrausase. Jooa on nopea ja ketterä liikkumaan. Hän ei ole tainnut koskaan pelata maajoukkueessa huonosti, vaan on vastannut aina huutoon, koutsit kertoivat.

Suomi sijoittui edellisissä M 20-ikäluokan B-tason Euroopan mestaruuskarkeloissa neljänneksi kaksi vuotta sitten, hävittyään Romanialle pronssiottelussa. Kuusiston mukaan maajoukkue jäi täpärästi rannalle A-tasolta, minne siniristilippu halutaan saada liehumaan.

-Tähtäämme Kosovossa ilman muuta neljän joukkoon. Latvia on tasoltaan kisojen top 4-joukkue ja Virokin kärkkyy siinä, nämä molemmat juuri päihitimme. Alkulohkovastustajamme Kosovo ja Bulgaria ovat vielä arvoituksia, mutta onneksi ne pelaavat ensimmäisessä ottelussa lauantaina vastakkain ja saamme niistä tietoa, Rönnberg tuumi.

BK:n junioreista Emma Lundqvist pelasi viime viikolla 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa European Open -turnauksessa Ruotsissa. Albin Wasström, Astor Sjöblom ja Albert Löfgren esiintyvät puolestaan M 18-maajoukkueessa Lohjan Baltic Sea Cup-turnauksessa heinäkuun lopussa. Sen jälkeen tehdään valinnat Slovakiassa elokuussa pelattavaan B-tason EM-riehaan.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ