EIF lähti karvaalla tappiolla juhannusyöhön


Arian Kabashi johti kotijoukkueen sitkeää puolustustaistelua, jota ei kuitenkaan palkittu pisteillä. Tässä topparin kimpussa on entinen EIF-kärki Adam Larsson. (Kuva: Patric Westerlund)

Veikkausliigan ”yöttömän yön” kierros kääntyi Tammisaaressa vyöttömän vyön vaikeroinniksi. EIF:ltä vedettiin shokeeraavassa käänteessä vyö saman tien housuista ja joukkue kärsi kovasti odotetussa kotiottelussa tappion IFK Mariehamnille maalein 1-2 (1-1).

Raaseporilaiset lähtevät juhannussaunaan sarjajumbona, kun taas suomenruotsalainen sukulaissielu IFK kärkkyy 10 pistettä edellä seitsemäntenä. Keskiviikkona iltayhdeksältä alkanutta ottelua saapui seuraamaan kauden ennätysyleisö, kun keskuskentällä oli 1 500 katsojaa.

Punainen kortti puhutti

Ottelun jälkeen suurin puheenaihe oli luonnollisesti Abdoulaye Kanten punainen kortti. IFK-valmentaja Bruno Romao ymmärsi EIF:n turhautumisen, kun taas tammisaarelaisten käskyttäjä Gabri Garcia Xatartin tuskastuminen tuomaritoimintaan sai yhä lohduttomampia piirteitä.

Ottelun aikana penkillä tilannetta videolta kelaillut ja päätään pudistellut Lucas Forsten-Kaufmann piti kielen keskellä suuta.

-Ei se vaikuttanut suoran ulosajon arvoiselta, mutta vaikea sanoa sen enempää. Tuomari teki ratkaisunsa ja sitä on turha enää spekuloida. On selvää, että noin aikainen ulosajo vaikuttaa pelin dynamiikkaan ja ennen ottelua laadittu suunnitelma menee uusiksi. Onhan se harmittavaa, kun kyseessä oli todella tärkeä peli ja sitten käy noin. Alivoimaisena tekopaikkojen luominen oli hankalaa, hän pureskeli.

Kamppailun kohokohdat

1. minuutti: Juhannuksen liturginen väri on valkoinen, mutta erotuomari Peiman Simanin dramaturginen väri punainen. Pallon perään sohiva Kante kolauttaa napit edellä Hugo Cardosoa nilkan yläpuolelle ja aitiopaikalta tilannetta seuraava Simani ei epäröi nostaa punaista korttia vain 20 sekunnin jälkeen. Ranskalaisen taklaus ei ole törkeä tai erityisen voimallinen, vaan enemmänkin varomaton vahinko. Olisiko keltainen riittänyt? Kantelle kauden toinen ulosajo ja EIF:lle vuori kiivettäväksi.

3. min: Simon Lindholm kokeilee Simanin hyvitysmentaliteettia ja sukeltaa rankkarialueelle kuin juhannuslahna. Simani ei lähde mukaan leikkiin.

4. min: Tehe Olawale vetää vihaisesti, EIF-vahti Ramilson Almeida esittää vapauden patsas -torjunnan. Cardoso huitaisee paluupallon yli ja vetäytyy kohta vaihtoon Kanten taklauksesta tulleesta tällistä. Tilalle kirmaa vanha EIF-tuttu Adam Larsson.

14. min: Olawalen kuti blokataan kulmaksi, jonka tähtää etutolpalle Inkoon oma poika ja Tammisaaresta pitkälle IFK-uralle singahtanut Robin Sid. Olawale vippaa kantapäällä harmittoman yrityksen leveäksi.

21. min: Väinö Vehkonen menettää pallon ja Patrik Raitanen etenee vaarallisesti 16 alueelle. Maarianhaminalaispakin jäykkä vasuriveto on kaikkea muuta kuin vaarallinen.

22. min: Lindholm virittää vasurillaan kaukaa kotijoukkueen ensimmäisen laakin, joka osuu juhannuskoivun sijasta hevonkuuseen.

26. min: Ainoa pilkahdus EIF:n kärkiparin Salomo Ojala-Tiemoko Fofana välisestä juonittelusta. Ojalan syöttö ei löydä vastaiskussa Fofanaa läpimurtoon ja tamperelaisen laukaus jatkotilanteesta viuhuu taivaan tuuliin.

31. min: 0-1. Sidin lähettämä kolmas kulma puretaan huolimattomasti Emmanuel Patutille, joka löytää nostollaan Sebastian Dahlströmin luukulta. Dahlströmin jatko laskeutuu Larssonille ja ruotsalainen ohjaa pulkkahypyllä pallon rysään ennen Almeidan väliintuloa. EIF:n pelaajat huutavat paitsiota, mutta Joel Lehtonen vaikuttaa olevan varpaankynnen verran Larssonia alempana.

40. min: 1-1. Pirteästi puurtanut Eetu Puro syöksähtää rankkarialueelle ja kaatuu Sidin ja Dahlströmin ahdistamana. Simani osoittaa pallon pilkulle, josta Ojala osuu isäntien ainoalla kudilla maalia kohti.

50. min: Patut tirvaisee IFK:n viidennen kulmapotkun jälkitilanteesta pallon pehmeästi juoksuradalle.

52. min: Fofana liukuu laidassa Raitasen keskityksen eteen ja saa yleisöltä raikuvat suosionosoitukset. EIF puolustaa vajaamiehisenä urhoollisesti, mutta hyökkäyspelistä ei ole enää tietoakaan.

56. min: Sid vie Lindholmilta tikkarin suusta ja käynnistää hyökkäyksen, joka päättyy Jiri Nissisen volleyvetoon läheltä yli. Kotijoukkueen pelaajat luovat jälleen kiukkuisia katseita avustavan tuomarin suuntaan paitsioliputuksen loistaessa poissaolollaan. EIF vaihtaa pelaajia yksi yhteen, Noah Lundström Fofanan tilalle kärkeen ja Fahad Mohamed Vehkosen paikalle laitapakiksi.

60. min: Vieraat marssittavat lisää entisiä EIF-pelaajia kentälle, kun Oskari Sallinen korvaa inkoolaislähtöisen Daniel Enqvistin. Hyökkäävä vaihto.

65. min: 1-2. Raitanen piiskaa boksin sisältä kinkkisen keskityksen, jonka Sallinen liukuu häkkiin. EIF anelee paitsioliputusta vielä painokkaammin kuin 0-1-maalissa. Sallinen on hyvin hilkulla, mutta ennen häntä palloon kurottanut Larsson on päivänselvästi paitsiossa. Tuomaristo päätyy pikapalaverissaan hieman hämmentävästi siihen, ettei ruotsalaisella ollut tilanteeseen osaa eikä arpaa, ja maali hyväksytään. Sallinen kurittaa entistä seuraansa korkojen kera, sillä hän leipoi voittomaalin myös edellisessä kohtaamisessa Ahvenanmaalla.

69. min: EIF:lle ottelun ensimmäinen kulmapotku ja toisen puoliskon ensimmäinen maalintekoyritys. Mohamed puskee Lehtosen keskityksen ohi.

76. min: IFK:n pasmat ovat menneet johtoasemasta sekaisin ja EIF saa enemmän otetta. Mohamedin keskitys laidasta kuitenkin blokataan ja pallo kimpoaa Somalian maajoukkuepelaajan naamasta päädystä yli. Vaarallisten tekopaikkojen luominen on yhä hankalaa.

80. min: Nissinen keskittää, Sallinen paukuttaa kunnianhimoisen volleyn kohti tenniskenttiä.

83. min: EIF:n vaihtoja on odotettu, nyt sisään sujahtavat Forsten-Kaufmann (Ojala) ja Emil Pallas (Lindholm). Hyökkäysvoimaiset Nasiru Mohamed ja Stanislav Efimov pysyvät penkillä loppuun asti.

84. min: Enoch Kofi Adu keskittää, Lundström puskee ohi hankalasta asennosta.

88. min: Olawale tällää kimmokkeen kautta vedon ja pitkästä aikaa torjuntatöihin joutuva Almeida kiemurtelee tielle. Brassivahti hoitaa myös Sallisen paluupallosta pökkäämän kudin. Dahlström ja Pallas kärhämöivät varoitukset.

89. min: Puro kiskoo kaukaa ja pallo löytyy Panimonkadulta.

90. min: Lundströmin kuti kilpistyy IFK-puolustukseen eikä Maarianhaminan maalivahdille Matias Riikoselle merkitä näin yhtään torjuntaa. Samassa tilanteessa ottelun parhaaksi valittu puolustuksen päällikkö Arian Kabashi ruhjoo Dahlströmiä ja poimii kauden kuudennen varoituksensa. Sillä hän on liigan korttitilaston kärjessä.

EIF:n pelit jatkuvat juhannuksen jälkeen Suomen cupin kotiottelulla HJK:ta vastaan keskiviikkona ja sunnuntaina liigassa sarjanousijoiden kohtaamisella Gnistania vastaan Oulunkylässä.

EIF:n ainokaisen keskiviikon kamppailussa tehnyt Salomo Ojala sivalsi syötön Eero-Matti Auvisen ohi. Ottelussa hämmennystä herätti joukkueiden peliasujen värimaailma, joka purskahteli vihreää ja valkoista. (Kuva: Patric Westerlund)
Tammisaarelaiset joutuivat pelaamaan käytännössä koko ottelun vajaamiehisenä. Simon Lindholm ajautui yksinään neljän maarianhaminalaisen miinaan. (Kuva: Patric Westerlund)
Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ