Neljälle tuomio kolmen vuoden takaisesta Poker Run -onnettomuudesta


Katamaraanivene jatkoi odottamattoman suunnanmuutoksen jälkeen kohti yleisöveneitä. Kuvassa tilanne kaksi sekuntia ennen törmäystä. (Kuva: Tactical Vision Unit Oy, merkinnät Onnettomuustutkintakeskus)

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut neljä mieshenkilöä 12-vuotiaan lapsen kuolemaan johtaneesta veneonnettomuudesta Hangon Poker Run -veneilytapahtumassa vuoden 2020 kesällä. Asia käsiteltiin merioikeudessa, jonka kokoonpanossa oli kolmen käräjätuomarin lisäksi asiantuntijoina kaksi merikapteenia.

Oikeus tuomitsi nopeusajokokeen reitiltä harhautuneen ja yleisöveneeseen kohtalokkain seurauksin törmänneen veneen kuljettajan viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta.

Nopeusajokokeessa käytetylle osuudelle peräaaltoja aiheuttaneen veneen kuljettaja tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 40 päiväsakkoon. Oikeus hylkäsi hänen osaltaan syytteet kuoleman- ja vammantuottamuksesta.

Merioikeus katsoi lisäksi, että tapahtuman järjestäjien asemassa olleiden kahden henkilön syyllisyyden aste huomioon ottaen sakkorangaistus on riittävä seuraamus. Molempien rangaistukseksi tuomittiin 50 päiväsakkoa.

Onnettomuus sattui elokuussa kolme vuotta sitten, kun veneilytapahtumassa Itäsataman edustalla nopeuskoetta ajanut vene osui radalle tulleen toisen veneen peräaaltoon täydessä vauhdissa. Sen seurauksena vene hyppäsi ilmaan, kääntyi oikealle ja jatkoi kulkuaan kohti yleisöveneitä. Pikavene törmäsi yleisöveneiden joukossa olleeseen kuusimetriseen RIB-veneeseen, jossa oli neljä henkilöä.

Oikeus totesi, että turmaveneen kuljettaja ei ollut ottaen huomioon veneensä ominaisuudet ja verraten vähäinen kokemus suurilla nopeuksilla ajamisesta tähystänyt mahdollisia veneen hallintaan vaikuttavia aaltoja riittävän huolellisesti. Oikeuden mukaan aallon havaittuaan tämä oli ajanut liian suurella nopeudella ehtiäkseen välttää veneen hallinnan menettämisen sen kohdatessa toisen veneen aiheuttaman aallon.

Oikeus totesi kokonaisarvostelussaan, että hänellä oli kuitenkin perusteltu syy luottaa siihen, että järjestäjät huolehtivat siitä, että radan turva-alueet ovat riittävän suuret onnettomuuden välttämiseksi. Tekojen vahingollisuus ja vaarallisuus sekä veneen kuljettajan osuus syy-yhteysketjussa huomioiden merioikeus katsoi, että rikokset eivät ole sovitettavissa sakkorangaistuksella.

Oikeus katsoi, että reitille ajaneella toisella veneilijällä ei ollut pakottavaa syytä käyttää valitsemaansa reittiä, eikä kiihdyttää nopeakulkuista venettä liukuun ja aiheuttaa nopeusmittausradalle aaltoja. Oikeuden mukaan vastaaja oli laiminlyönyt noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta ja toimia siten, ettei ilman pakottavaa syytä aiheuta vaaraa tai vahinkoa muille.

Tässä tapauksessa vastaaja oli oikeuden mukaan tietoinen siitä, että radalla ajetaan veneillä jopa 100 solmun nopeudella. Hänen oli täytynyt myös ymmärtää, että vene synnyttää ison peräaallon nopeusradalle. Oikeuden mukaan teko ei itsessään ollut vakava, mutta tapahtumaketjun vakavat seuraukset eivät olisi aiheutuneet ilman kyseistä menettelyä.

Oikeudenkäynnissä oli vastaajina kaikkiaan kuusi henkilöä. Kaikki syytetyt kiistivät syytteet. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet kahden henkilön osalta. Syyttäjä vaati myös heille rangaistusta kuoleman- ja vammantuottamuksesta.

Oikeus perusteli päätöksensä sillä, että kyseiset henkilöt eivät olleet vastanneet nopeusmittausajon turvallisuudesta, eivätkä osallistuneet järjestelyihin. Oikeus päätti, että valtio korvaa heidän oikeudenkäyntikulunsa, joita kertyi yhteensä noin 25 000 euroa.

Turmaveneen kuljettaja ja veneilytapahtuman pääjärjestäjät joutuvat maksamaan yhteisvastuullisesti erilaisilla osuuksilla yhteensä noin 30 000 euron korvaukset asianomistajille. Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ