Päivi Suomi maalaa veitsellä ja sormilla värikkäitä tulkintoja Lapin maisemista


Päivi Suomi kuvaa akryyli- ja öljymaalauksissaan Lapin luontoa voimakkain vedoin.

Hangon kaupungintalon galleriassa on esillä Päivi Suomen näyttely Suomen luonto. Säkylässä asuvan kuvataiteilijan akryyli- ja öljymaalauksissa toistuvat merinäkymät ja Lapin värikkäät maisemat.

Maisemien lisäksi näyttelyn aiheina toimivat kukat ja auringonlaskut. Toisinaan teokset ovat lähellä abstraktia, ja aihe hahmottuu vasta tarkemman tutkiskelun jälkeen.

Karkeaa maalausjälkeä

Suomi yhdistelee maalauksissaan monia tekniikoita ja tekstuureja. Suurikokoisissa maisemamaalauksissa yhdistyvät paksut maalikerrokset ja vesiväriä muistuttavat liukuvärjäykset.

Suomi kertoo aloittavansa maalausprosessin useimmiten ohennetulla akryylivärillä, jota hän valuttaa kankaalle. Juokseva neste muodostaa läpikuultavia kerroksia ja sattumanvaraisia kuvioita, joita Suomi muotoilee pesusienellä.

-Aloittaessa ei voi koskaan tietää, mitä työstä lopulta tulee. Välillä jätän työn kuivumaan ja menen katsomaan telkkaria, ja kun palaan takaisin, maalaukseen onkin ilmestynyt jotain ihan uutta, Suomi kertoo.

Kun teos alkaa hahmottua, Suomi siirtyy työstämään seuraavaa kerrosta. Hän levittää akryylimaalia maalausveitsellä ja sormillaan. Perinteistä sivellintä hän ei käytä ollenkaan. Lopuksi Suomi raaputtaa yksityiskohdat kankaalle veitsen kärjellä.

Ideoita kansallispuistoista

Suomi kertoo, että taiteilijana hän on kulkenut aina omia polkujaan.

-Oikeastaan minusta tuli taiteilija ihan vahingossa. Tein vain sitä, mikä tuntui omalta jutultani. Opettajat yrittivät kyllä saada sivellintä käteeni, mutta halusin maalata peukalolla ja veitsellä, Suomi kertoo.

Suomi inspiroituu pääasiassa luonnosta, jossa hän kertoo viettävänsä paljon aikaa. Lähiluonnossa kävelyn lisäksi hän tekee retkiä myös kansallispuistoihin ympäri maata.

-Meri on minulle yhtä tärkeä kuin Lapin tunturit, joiden lumous vain vahvistuu vuosi vuodelta. Kierrän Lapissa etsimässä inspiraatiota. Valokuvaan minua sykähdyttäviä maisemia ja maalaan ne, jotka liikuttavat minua jollain tavalla, Suomi kertoo.

Hänen maalauksiinsa voi tutustua Hangossa huhtikuun 11. päivään saakka.

-Adrian Sundberg

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ