Yllättävä halpuutus Hangossa: polttoainetta sentillä litralta


Hankolaiset iloitsivat joulukuun alussa siitä, että kaupunkiin saatiin viimein toinenkin polttoaineiden jakeluasema, ja riemu sen kuin yltyi keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Syynä oli Esplanaadin uuden ABC-aseman hintatietojärjestelmän itsekseen tekemä virhe, joka laski polttoaineiden hinnat vain senttiin litralta myöhään keskiviikkoiltana.

Osuuskauppa Varuboden-Oslan toimialajohtaja Laura Koistinen kertoo, että kyseinen hinta koski kaikkia myynnissä olevia polttoainelaatuja, jotka tekivätkin kauppansa yön aikana poikkeuksellisen hyvin, kun puskaradio alkoi toimia hankolaisten keskuudessa.

Yllättävä halpuutus muodosti kylmäasemalle jopa ruuhkaa ja esimerkiksi 98-laadun säiliöstä aine loppui aamuyöllä.

-Järjestelmä oli ajanut väärät hinnat mittareille ja huomasimme virheen aamuisella tarkastuskäynnillämme. Asiakkaiden suunnasta tietoa ei meille tullut, vaikka tieto halvoista hinnoista näyttää kulkeneen paikkakunnalla muuten varsin tehokkaasti, Koistinen lohkaisee.

Järjestelmävirhe korjattiin torstaiaamuna ja vian syyn selvittäminen oli vielä kesken iltapäivällä.

-Selvitämme, miten tämä oli ylipäätään mahdollista, Koistinen sanoo.

Sanotaan myös, että jos joku asia vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se todennäköisesti myös on sitä. Koistisen mukaan yhtiö ei ole lähestynyt asiaa siitä näkökulmasta, että asemalla tankanneita ryhdyttäisiin tavoittelemaan ja perimään heiltä oikeita summia.

-Sanotaan vaikka niin, että kuluttaja on voittanut ja me hävisimme. Asiakkaat saivat tässä lahjan meiltä näinä korkean inflaation aikoina, Koistinen toteaa.

Hän ei ota kantaa järjestelmävirheestä aiheutuneeseen taloudelliseen menetykseen. Vahingon todetaan olleen koko liiketoimintaa ajatellen pieni, mutta yhden jakeluaseman mittakaavassa iso. Koistinen ei halua kertoa, kuinka paljon tavaraa uuden jakeluaseman säiliöihin enimmillään mahtuu.

Hänen mukaansa yhtiön markkinointiosasto ei ole kuitenkaan aivan niin ovela, että sentin litrahinnoittelussa olisi ollut kyse suunnitellusta markkinointitempauksesta.

-Kyllä tämä oli ihan puhtaasti virhe ja jos olisimme jonkinlaisen tempauksen Hangossa järjestäneet, niin hinta olisi ollut sentään ainakin hieman korkeampi. Mutta nyt varmasti aivan kaikki jo tietävät, missä uusi asema sijaitsee, Koistinen iloitsee odottamattomasta valtakunnallisestakin näkyvyydestä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ