Etelä-Uusimaa

EIF ampui pisteputkensa taivaan tuuliin


Eino Leinon päivä ei loihtinut EIF:n jalkapallomiehistöstä esiin Hymyilevää Apolloa, vaan sysäsi joukkueen Elegian surumieliseen saaviin. Tammisaarelaisten seitsemään otteluun venynyt tappioton putki Ykkösessä katkesi, kun Gnistan haki keskuskentältä pisteet 0-2 (0-1)-voitolla. Gnistan runoilee sarjassa kolmantena pisteen edellä EIF:iä, joka on seitsemän pinnaa kärkikopla TPS:aa perässä.

Pörssikärki pimennossa

EIF:n lyyti ei kirjoittanut keskiviikkona alkuunkaan tyypilliseen tapaan ja vihreäpaidat jäivät vasta toistamiseen tällä kaudella ilman osumia. Gnistan onnistui paimentamaan Adam Larssonin pimentoon, eikä maalipörssiä 12 nyytillään johtava ruotsalainen päässyt lainkaan paikoille. Hänet tavoitettiin puolustuslinjan edestä, mutta sen taakse ei ollut asiaa. Larssonille jäi luu käteen myös edellisessä kohtaamisessa Oulunkylässä (1-1), mutta tuolloin hänelle sentään liikeni jokunen tontti.

-Puolustimme normaalia matalammalla, koska tiesimme vastustajan uhat. Larsson on erinomainen pelaaja tähän sarjaan ja hänen hiljentämisensä vaatii kollektiivista panosta. Emme jättäneet selustaan tilaa ja seurasimme kaikki juoksut. Kun menimme puolen tunnin kohdalla johtoon, saatoimme luottaa taktiikkaamme entistä lujemmin. Boksipuolustaminen oli erinomaista, se miten peitimme ja blokkasimme laukauksia, selvitti Gnistan-valmentaja Joonas Rantanen.

Toissa kaudella EIF:ssä pelannut maalivahti Jiri Koski ahersi muutaman torjunnan, mutta ei joutunut kroppaa likoon laittaneen puolustuksen takana erityisen ahtaalle.

-Pääsin tavallaan melko helpolla. Tammisaaresta ei sitä vastoin ole helppoa ottaa kolmea pistettä mukaan. Tuntuuhan se hyvältä ja vähän erityiseltä täällä voittaa, Koski rupatteli. EIF:lle kotitappio oli kauden toinen, ensimmäinen tuli avauskierroksella huhtikuussa TPS:n mankelissa.

Hehtaaripyssy hehkui

EIF pääsee usein rangaistusalueen sisälle temmeltämään lyhyillä syötöillä, matalilla keskityksillä ja kuljetuksilla, mutta nyt uhittelut tehtiin valtaosin kaukovetojen voimin. Isännille merkattiin kyllä tusinan verran maalintekoyrityksiä, mutta ne olivat paria poikkeusta lukuun ottamatta pitkän matkan pommeja. Niistä sangen moni painui jonnekin huitsin nevadan ja hevonkuusen väliin.

-Ei tuo kärkikolmikkomme ole viikon aikana mihinkään heikentynyt, vaan kyllä Gnistan vain puolusti hyvin. Yritimme kuljettaa poikittain ja pelata kombinaatioilla läpi, mutta se ei onnistunut. Pääsimme vetämään kauempaa ihan hyvistä paikoista, mutta valitettavasti tarkkuutta ei ollut, totesi valmentaja Mikko Manninen. Stanislav Efimovin, Valdrin Rashican ja Xhevdet Gelan laakeilla ei tällä kertaa kuuhun lennetty. Toppari Iiro Äijön kaukokuti toisella jaksolla lähti puolestaan maata kiertävälle radalle. Hän kokeili jo avausjaksolla lähemmäs 40 metristä Kosken syliin.

-En toki ollut ainoa, jonka vedot menivät päin mäntyä. Sen kuitenkin sanon, että jos olisimme jollain kaukokudilla osuneet, niin Gnistan olisi joutunut pakkaansa avaamaan, Äijö totesi. Vaihdosta tullut Simon Lindholm piristi peliä ja näytti mallia boksiin murtautumisesta. Hän purjehti näyttävästi sivurajalta päätyä pitkin aina keskustaan vitosen viivalle, josta veto blokattiin. Myöhemmin Lindholm hakeutui kelpo paikkaan ja Koski torjui nopealla virityksellä lähteneen kudin.

Siivoushanskat käteen

Vaikka EIF:n ruuti oli märkää, niin suurempi huoli lepää päästetyissä maaleissa. Viimeisessä kuudessa pelissä vastustajalle on neljästi kirjattu kaksi rysää. Tasapaino ja huolellisuus pettävät ja takaiskuja raikaa niin tilanteenvaihdoista ja erikoistilanteista kuin viime aikoina turhan usein annetuista rankkareista. Gnistanin 0-1-täplässä maalivahti Mehdi El Moutacim huitoi ohi Maximo Tolosen kulmapotkukeskityksestä ja Rashican tieltään jyrännyt Luca Weckström puski pörsän. 0-2-osumaa edelsi pallonmenetyksen jälkeinen kiire omaan päähän, kolme hävittyä kamppailua ja lopulta Äijön rikkeestä seurannut rangaistuspotku, jonka Douglas Cae upotti viileästi verkkoon.

Gnistanin 0-1-maali syntyi tähän tapaan. Maalivahti Mehdi El Moutacim nyrkkeili keskityspallosta ohi, ja Valdrin Rashican alleen jättänyt Luca Weckström puski kaapin.

-Olen jo pitkään puhunut siitä, että meidän on joukkueena pystyttävä parempaan puolustuspelissä, olivat ne tilanteet mitä hyvänsä. Emme tule kovin monesti jäämään nollille, mutta oma pää pitää siistiä, Manninen sanoi. Maalivahtitilanne kuplii mielenkiintoa, sillä Hemmo Riihimäki vartioi veräjää neljässä edellisessä pelissä ja sairastelustaan toipunut El Moutacim palasi nyt tolppien väliin. Toppari William Lindqvistin paluu on sen sijaan edelleen hämärän peitossa. Kantapään limapussin tulehdus vaivaa häntä yhä, eikä mies ei ole pystynyt harjoittelemaan.

-Juttelin taannoin IFK Mariehamnissa pelaavan Timi Lahden kanssa, joka oli joutunut olemaan saman vaivan takia vuoden poissa. Näistä ei vain tiedä, kauanko paranemiseen menee, eikä voi kuin odottaa. Jospa pystyisin loppukaudella olemaan käytettävissä, Lindqvist pureskeli keskuskentän lehtereillä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ