Etelä-Uusimaa

Poliisi ja pelastuslaitos odottavat vilkasta juhannusta Länsi-Uudellamaalla


RajavartiolaitosVeneilijöiden oma vastuullinen toiminta korostuu vesillä liikuttaessa, Suomenlahden merivartiosto neuvoo turvalliseen juhannukseen. (Kuva: Rajavartiolaitos)

Länsi-Uudenmaan poliisi ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ennakoivat juhannuksen olevan viranomaisille kiireinen. Komisario Sari Ryynänen arvelee, että suotuisassa säässä poliisia todennäköisesti odottaa häiriötehtävät yleisillä alueilla, kuten rannoilla, leirintäalueilla ja kerrostalojen pihoilla.

Huonossa säässä häiriötehtäviä on yleensä enemmän ravintoloissa ja yksityisasunnoissa. Ryynänen arvelee, että juhannusviikonloppuun tulee noin 350 kiireellistä hälytystehtävää.

-Katsotaan, miten ennuste pitää paikkansa. Joka tapauksessa uskon, että määrä tulee olemaan enemmän kuin mitä normiviikonloppuna, ja tämä on huomioitu resursoinnissa, Ryynänen sanoo.

Pelastusta ja ensihoitoa

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosta työllistävät juhannuksena etenkin liikenneonnettomuudet, ensivastetehtävät ja muu ensihoidon avustaminen, kuten vene- ja maastokuljetukset sekä maastopalot. Pelastustoimella on juhannusviikonloppuna ollut yleensä noin 90 tehtävää.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Clas Tallberg muistuttaa turvallisesta tulen käsittelystä.

-Grillatessa on tärkeä varmistaa, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Tuli voi yllättäen roihahtaa ja sytyttää palon. Sammutuspeite tai puutarhaletku on hyvä olla lähettyvillä. Tuhkan ja kertakäyttögrillien pitää antaa jäähtyä kylmäksi ennen kuin ne voi laittaa roskikseen. Etenkin luontoon kaadetusta tuhkasta syttyy kesäisin useita tulipaloja, Tallberg toteaa.

Kokon, nuotion tai muun avotulen sytyttämiseen tulee olla maanomistajan lupa. Lisäksi on varmistettava, ettei voimassa ole ruohikkopalo-, metsäpalo- tai kovan tuulen varoituksia.

Länsi-Uudenmaan alueella on ollut juhannusviikonloppuna ensihoitohälytyksiä keskimäärin 540.

-Tyypillisiä tehtäviä ovat olleet kaatumiset, yleistilan heikkoudet, hengitysvaikeudet ja rinta- tai vatsakivut, mutta myös mielenterveyteen liittyvät tehtävät, ensihoitopäällikkö Juha Karhu kertoo.

Hän toivoo, että varsinkin helteisellä kelillä kaikki muistaisivat nauttia riittävästi vettä tai muuta alkoholitonta juomaa. Alkoholia suositellaan nautittavaksi enintään kohtuudella.

Läsnä maalla ja vesillä

Poliisi odottaa juhannuksen meno- ja paluuliikenteestä vilkasta. Länsi-Uudellamaalla on paljon kesäasuntoja, ja niin liikenne kuin väkimäärä kasvavat monen kunnan alueella juhannuksena ja muutoinkin kesäisin. Tämä saattaa näkyä lisääntyneinä hälytystehtävinä ja myös rikosilmoituksissa.

Ylikonstaapeli Pasi Huhta kertoo, että juhannuksena poliisi suorittaa perinteisen maanteillä tapahtuvan liikennevalvonnan lisäksi vesiliikennevalvontaa Lohjanjärvellä ja Hiidenvedellä. Valvonnassa kiinnitetään huomiota erityisesti mahdollisiin vesiliikennejuopumuksiin sekä pelastusliivien käyttöön.

-Valvomme lisäksi ajonopeuksia ja kulkuvalojen käyttöä. Muistuttaisinkin jo etukäteen, että vesijetissäkin tulee olla valo hämärässä tai pimeässä ajettaessa, Huhta sanoo.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Tallberg toteaa, että alkoholi liittyy usein hukkumiskuolemiin, joten päihtyneenä ei pidä mennä uimaan. Hän muistuttaa myös, että aikuisten on tärkeä valvoa alaikäisten uintia ja pieniä lapsia tulee vahtia käsivarren mitan päässä.

Järki päässä ja malttia

Merivartiostot valvovat tehostetusti vesiliikennettä tänäkin juhannuksena ja varmistavat turvallisuutta merellä. Tärkeintä on Suomenlahden merivartioston mukaan veneilijöiden oma vastuullinen toiminta.

Veneen ja varusteiden tulee olla huollettu ja polttoainetta pitää olla mukana riittävästi. Myös varakanisteri on tarpeen. Veneessä on hyvä olla mukana myös toimiva ja tarkastettu sammutin.

Älypuhelimeen kannattaa ladata valmiiksi 112 Suomi -sovellus, jonka kautta soitettaessa sijaintitiedot välittyvät viranomaisille ja avunsaanti nopeutuu.

Hukkumiseen johtaneissa vesiliikenneonnettomuuksissa on ollut usein osallisena alkoholi, joten sitä ei pidä nauttia ennen vesille lähtöä, ja korkki tulee pitää kiinni myös veneillessä, merivartiosto huomauttaa.

Veneillessä tulee muistaa pelastusliivit jokaiselle veneessä olijalle – ja liivit pelastavat ainoastaan päälle puettuina. Myös hyvien merimiestapojen noudattaminen, ennakointi ja tilanteiden mukainen reagointi varmistavat turvallisen juhannuksen vesillä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ