Etelä-Uusimaa

BK-46 myllytti murskavoitolla käsipallokultaan


Yhdistyneet kansakunnat nimesi vuoden 2006 aavikoiden vuodeksi ja osasi tuskin arvata päätöksensä kauaskantoisia seurauksia. Karjaan käsipallokeitaassa kun aavikoiduttiin pienen ikuisuuden ajaksi, mutta ei onneksi pysyvästi.

16 vuoden kuivuus päättyi keskiviikkona Pirkkolan hallissa, kun BK-46 vyöryi kuohuvan kosken lailla miesten käsipallomestariksi euforisen fanijoukkonsa siivittämänä. Dicken kaatui kotihallissaan maalein 19-33 (11-15) ja BK kuittasi finaalisarjan nimiinsä voitoin 3-1. Kyseessä on seurahistorian 21. titteli ja ensimmäinen sitten kevään 2006.

Paina päälle

Neljäs finaalikamppailu edusti pienoiskoossa BK:n päättyneen kauden porskutusta. Vastustaja jaksoi tiettyyn pisteeseen asti roikkua ja ronkkia mukana, mutta katkesi lopulta karjaalaisten jatkuvaan paineeseen.

Dicken ei saanut hetken rauhaa, kun punavalkoiset kävivät ensin puolustuksessa kimppuun ja ryntäsivät alvariinsa päälle nopeilla hyökkäyksillä. Lauttasaarelaisten kapeampi kokoonpano väsyi ralliin ja se johti murheelliseen loppunäytökseen. Maalin päähän (17-18) sinnitellyt Dicken simahti vain kahteen osumaan viimeisen 22 minuutin aikana ja sai seurata, miten BK rillutteli taululle häijyt loppulukemat.

Oli paikallaan, että ratkaiseva voitto otettiin vanhojen kulta-aikojen menestysreseptillä, eli vahvalla puolustuspelillä ja vauhdikkailla kontrauksilla. Niihin viiletti etenkin Sebastian Säkkinen, joka juhli kauden maaliennätystään varsin makeassa paikassa.

Säkkinen oli jopa lähellä tehdä virheetöntä jälkeä, kunnes yritti veivata rankkaria reppuun kierolla kierteellä, osuen tolppaan. Maalivahti Miksu Heinonen päätti upean kautensa lähes 50-prosenttiseen torjuntatyöskentelyyn ja lannisti kotijoukkueen lopullisesti.

Torju pois

Heinonen kehui valmentaja Andreas Rönnbergin työnjälkeä.

-”Gea” on melkoinen velho, kun on saanut puolustuksen tuohon kuntoon. Ei siellä voi maalivahtina muuta kuin nauttia pelistä, Heinonen maiskutteli.

Tuomiopäivä koitti Dickenille viimeistään, kun kolmoskoppari Niclas Zweigberg hälytettiin pysäyttämään seitsemän metrin heittoja. Zweigberg torjui ensin Thomas Hollfastin yrityksen, sitten Hollfast roiskaisi ohi ja päälle päätteeksi velipoika Robin Hollfastkin pelästyi ”Zweijen” pitkiä raajoja niin, että huitaisi hänkin ohi.

-Oli niin hienoa, kun Zweije meni hoitamaan ne rankkarit. Hän on niissä vahvuusalueellaan, Heinonen hekumoi.

BK-fanit suorastaan villiintyivät Zweijen uroteoista ja mies oli itsekin onnesta sekaisin.

-Uskomaton fiilis, hän sai sanotuksi.

Kun kolmosmaalivahti aiheuttaa moista metakkaa, niin joukkueen laadusta ja leveydestä ei tarvinne enempää sanoa. BK lävähti Dickenin kasvoille sen jälkeen, kun helsinkiläiset kävivät ryöväämässä voiton finaaliavauksesta, jonka kynnyksellä raaseporilaispelaajat olivat sairastelleet.

-En tiedä, tuliko BK ensimmäiseen peliin ihan täysissä voimissa, mutta sen jälkeen kaikki muuttui. He alkoivat pelata huomattavasti kovempaa emmekä pystyneet siihen vastaamaan, Dickenin Filip Söderlund totesi.

Viimeksi vuonna 1993 mestaruuden voittanut Dicken hävisi pitkälti samalla pelaajarungolla kuudesti finaaleissa Cocksille ja sama hopealätkä pujotettiin kaulaan myös BK:ta vastaan.

-Aivan sama, kuka on vastassa, finaalitappio tuntuu aina yhtä pahalta, synkkänä ollut Söderlund sanoi.

Testaa kuntoa

BK oli ennen tätä yltänyt vain kertaalleen finaaliin sen jälkeen, kun se viimeksi nosteli pyttyä. Suomen cupin voittaminen kolme kertaa peräjälkeen viittasi kuitenkin siihen, että aika alkaa olla käsillä.

-Tämä on käsipallourani hienointa aikaa. Ensin cupin tittelit ja nyt viimein Suomen mestaruus, aivan mahtavaa, Heinonen säteili.

Aina ei ole ollut yhtä mahtavaa. BK-46 ei yltänyt kymmenen vuoden pätkän aikana edes mitaleille ja kesällä 2014 miesten joukkuetta oltiin jo pudottamassa 1-divisioonaan pelaajapulan takia.

-Käsipallo on ylä- ja alamäkeä. Tämä kausi hyvittää kaikki ne kaudet, jolloin ei ole mennyt niin hyvin, Heinonen sanoi. Joukkueen toiseksi vanhin pelaaja Zweigberg aloitti kauden divarissa akatemiajoukkueessa, mutta nousi kesken kaiken edustusmiehistöön.

-En olisi uskonut, että saan vielä kokea käsipallossa jotain tällaista. Olin aika kaukana tästä tilanteesta vuosi sitten, mutta akatemian valmentajan Robin Karlssonin ansiosta seison nyt tässä, 35-vuotias Zweije sanoi. 16 vuoden kuivan kauden jälkeen mestaruusjuhlissa on luvassa märkää menoa.

-Nythän sitä kuntoa vasta testataan, Heinonen nauroi.

Otetaanko uusiksi?

Valmentaja Rönnberg eli neljättä finaalipeliä tunteella ja protestoi vielä jäähynkin siinä vaiheessa, kun peli oli jo purkissa. Magnus Rothin ja Niko Tillanin tuomarointi ei ollut juuri kenenkään mieleen.

-Ei sillä enää ole väliä, mutta näin tärkeässä pelissä harmittaa se, ettei päivänselviä tuomioita saada oikein, valmentaja puhisi. Hän päästi loppuvihellyksen jälkeen helpotuksen huokauksen.

-Olen stressannut enemmän pelaajien puolesta. Heillä on ollut isot paineet, kun Karjaalla on odotettu mestaruutta. Olen iloinen, että pelaajat saavat tämän palkinnon, Rönnberg totesi.

Alkaako tästä BK:n uusi valtakausi?

-Nyt kun on mestaruuden makuun päästy, niin totta kai siihen tähdätään, Heinonen ilmoitti.

-Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne, että suurin osa pelaajista jatkaa täällä. Cocks tulee varmasti vahvemmalla joukkueella seuraavaan kauteen, mutta uskon meidänkin tasomme säilyvän korkeana, valmentaja tuumi.

Kaudella 2005-2006 viimeinen ottelu pelattiin jo maaliskuun lopussa, kun tänä vuonna ”poika” saunoi lähes kesälämmöissä. Pitkän kauden jälkeen akut kaipaavat latausta.

-Tuntuu todellakin hyvältä päästää käsipallosta hiukan irti. Itsekin vietän sen parissa niin paljon aikaa. Nyt voimme vain pitää jätkien kanssa hauskaa, Rönnberg hymyili.

Ottelutilastot, BK-46: Sebastian Säkkinen 11/12 (7 m 2/3), Nico Rönnberg 8/18 (7 m 0/1), Oscar Kihlstedt 5/6, Jonathan Ekman 2/3, Linus Sjöman 1/4, Miska Henriksson 1/2, Markus Viitkar 1/2, Robin Sjöman 1/2, Albert Lindholm 1/1, Victor Westerlund 1/1, Miksu Heinonen 1/1.
Maalivahdit: Miksu Heinonen (60 min.) 18 torjuntaa, Niclas Zweigberg 3 (7 m).
Jäähyt: Henriksson, N. Rönnberg, Andreas Rönnberg 2 min. Maalit BK:lle 3-1.
Pallonmenetykset: 9.
Dickenin parhaat: Max Granlund 5/11, Anton Rémy 4/7, Benny Broman 3/8.
Maalivahdit: Mikael Mäkelä (33 min.) 4 torjuntaa, Tuomas Laitinen (27 min.) 8.
Jäähyt: Timmy Thor 2 x 2 min, Armi Pärt, Joacim Broman, Rémy 2 min. Maalit BK:lle 7-1.
Pallonmenetykset: 14.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ