Vältä vappuna ”nakit ja muusi”- sekä rasvapalot


Kuuman rasvan kanssa on syytä olla varovainen munkkeja paistaessa. Rasvapaloa ei saa koskaan sammuttaa vedellä, havainnollistavan testivideon aiheesta tehnyt If vakuutus opastaa vapun lähestyessä.

Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi. Kiire, huolimattomuus, monien asioiden tekeminen yhtä aikaa lisäävät riskejä unohtaa ruoka liedelle tai jotain palavaa lähistölle.

-Keittiöpaloista aiheutuu useimmiten savuvahinkoja, mutta pahimmillaan koko koti voi tuhoutua asuinkelvottomaksi, omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen sanoo.

Tyypillinen syy keittiön vaaratilanteille on alkoholi. Uunia ja liettä ei tulisi koskaan käyttää juopuneena, sillä humalatila alentaa huomiointikykyä ja voi myös saada kokkaajan nukahtamaan kesken kaiken.

Munkkien paistamisen kanssa suomalaiskodeissa osataan olla yleensä varovaisia. Rasvaa on hyvä lämmittää vähitellen ja lämpötilaa kannattaa seurata mittarilla.

-Jos rasva syttyy palamaan, se tulee tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä, ei koskaan vedellä. Kuten videolta näkyy, se on todella vaarallista, Utunen muistuttaa.

Turvallisen vappukokkailun varmistamiseksi kannattaa tarkistaa palovaroittimien toimivuus ja hankkia myös sammutusvälineitä keittiöön käden ulottuville. Lisäksi liesituulettimen suodatin on hyvä puhdistaa.

Videolta voit katsoa, miten rasvapalo reagoi veteen:

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ