Etelä-Uusimaa

Fiskarissa pureudutaan filosofiaan kuudella luennolla


Kuva: Fiskars Village

Fiskarissa alkaa huhtikuun 29. päivänä kuuden luennon Fiskars Filosofia -sarja. Kello 18 alkavat luennot ovat perjantaisin kesäkuun alkuun saakka vuoroin Pesulassa ja Lukaalilla.

-Fiskarissa 1980-luvulta kesäasukkaana ollut Unto K. Laine haluaa kiittää kylää tällä tapahtumalla. Illoissa käsitellään eri filosofeja ja esimerkiksi Rooman klubia, sekä johdatetaan filosofiaan ja puhutaan salaliittoteorioista, toimittaja ja tietokirjailija Suvi Heino kertoo esimerkkejä.

Laine juontaa tilaisuudet ja illat alustaa kyseiseen aiheeseen perehtynyt asiantuntija. Luennot toteutetaan yhteistyössä radiofiskarsin kanssa, joka taltioi illat. Tilaisuudet ovat maksuttomia.

-Ei tarvitse olla erityisen välkky harrastaakseen filosofiaa. Olen tästä elävä esimerkki, ja jo pieni lapsikin voi kirkkain silmin esittää syvällisiä filosofisia kysymyksiä. Luentosarja valaisee maailmaamme ja filosofian osa-alueita. Kaikki luennoitsijat ovat perehtyneet syvällisesti aihepiiriin, jota tulevat meille avaamaan. Olen heille kaikille jo nyt suunnattoman kiitollinen, että ottivat tämän tehtävän hoitaakseen, Laine sanoo.

Hän kertoo havahtuneensa viime vuonna siihen, että kesällä tulee kuluneeksi 35 vuotta siitä, kun hän vietti tulevan vaimonsa kanssa ensimmäisen kesän Fiskarissa.

-Aloin tuntea kiitollisuutta tätä kylää ja sen asukkaita kohtaan. Ystävyys ja rauha vallitsevat. Samalla mietin pitkään jatkunutta filosofian harrastustani, jonka aloitin 22-vuotiaana. Insinööriopintojeni ohella opiskelin filosofiaa Tampereen yliopistossa ja meillä teekkareilla oli omia filosofian opintopiirejä. Näin filosofiasta tuli elämänmittainen harrastus, Laine sanoo.

Hän kertoo miettineensä, ovatko kauan sitten luettujen teosten ajatukset menettäneet arvoaan elämän varrella näkökulmien muuttuessa, tai jopa kirkastuneet.

-Sitten mieleeni juolahti idea, että tällaisen testin voisi tehdä yhdessä muiden kanssa, Laine taustoittaa ajatustaan luentosarjasta, jota paikallisen nettiradion ”äiti” Suvi Heino lähti tukemaan.

Ensimmäisellä luennolla kuullaan Hermanni Yli-Tepsan johdanto siitä, mitä filosofia on. Akateeminen skeptisismi, tiedon luonne ja mahdollisuus on Markus Lammenrannan aiheena ja Olli Koistinen käsittelee Immanuel Kantin tiedon filosofiaa. Rooman klubi ja kasvun rajat ovat Timo Vesalan aiheena, Vesa Oittinen avaa Engelsiä ja luonnon dialektiikkaa ja Sara Heinämaa puhuu puolestaan Kierkegaardista, rakkaudesta ja sarkasmista.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ