Peurat liikkeellä – arkiyönä toistakymmentä kolaria


Poliisin tietoon tuli maanantai-illan ja tiistaiaamun välisenä aikana toistakymmentä peurakolaria Länsi-Uudellamaalla. Kolareita tapahtui muun muassa Espoossa, Vihdissä, Lohjalla, Siuntiossa, Inkoossa, Raaseporissa ja Kirkkonummella. Poliisin tietojen mukaan kolareissa vältettiin kuitenkin henkilövahingot.

Peurat liikkuvat ravinnon perässä ja pian alkaa myös niiden kiima-aika. Lisäksi hirvieläinten metsästyskausi lisää peurojen liikkumista. Kolareita sattuu poliisin mukaan etenkin pienemmillä teillä, mutta ajoittain peurat onnistuvat pääsemään myös isommille teille riista-aidoista huolimatta.

-Nopeus kannattaa pitää maltillisena aamu- ja iltahämärässä, jolloin peurat liikkuvat eniten. Nopeuden vähentäminen esimerkiksi 100 kilometrin tuntivauhdista 80 kilometriin tunnissa voi pudottaa törmäysenergian reilusti alle puoleen, jos autoilija on ehtinyt aloittaa jarrutuksen ennen törmäystä, ylikomisario Juha Rosendahl sanoo.

Peuran ja hirven kohtaamista voi harjoitella miettimällä tilannetta jo etukäteen. Pääsääntö on, että väistö tulee tehdä eläimen takapuolelta, ei koskaan etupuolelta.

-Kaksikaistaisella tiellä ei pidä väistää vastaantulevan liikenteen kaistalle, jos se ei ole varmuudella riittävän pitkälti vapaa ja esteetön. Lisäksi on hyvä muistaa, että jos yksi peura juoksee tien yli, perässä saattaa seurata toinen tai useampi peura, Rosendahl opastaa.

Hirvieläinonnettomuudesta tai eläimen oleskelusta esimerkiksi hirviaitojen sisäpuolella tai tien välittömässä läheisyydessä kannattaa ilmoittaa hätäkeskukseen.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ