Poliisi otti kiinni alaikäisen tulipalon sytyttämisestä epäiltynä


Karjaan rautatieaseman odotustilassa sytytettiin tulipalo tiistai-iltana. Hätäkeskus sai ilmoituksen tulipalosta hieman kello 18 jälkeen. Palokunta sammutti liekit vedellä ja jauheella, ja tehtävä oli ohi noin puolessa tunnissa ilman henkilövahinkoja.

Seinää paloi odotustilan sisäänkäynnin vieressä noin neliömetrin alueelta ja palomiehet joutuivat purkamaan muutamia seinäpaneeleja liekkien sammuttamiseksi. Myös puinen penkki oli tulessa ja ikkunanpuitteet sekä lämpöpatteri vahingoittuivat niin ikään. Savulta ja noelta haiseva odotustila, jossa on tehty ilkivaltaa ja erilaista vahinkoa jo pidemmän aikaa, on nyt suljettu.

-Otimme kiinni keskiviikkoaamuna alaikäisen henkilön, jota epäillään tuhotyöstä. Pääsimme nopeasti epäillyn jäljille. Tässä auttoi sekä silminnäkijähavainnot että asema-alueen kameravalvonnan tallenteet, rikoskomisario Mats Sjöholm kertoo.

Poliisi ei epäile muita henkilöitä tulipalon sytyttämisestä. Teosta epäilty on ollut tekemisissä poliisin kanssa myös aiemmin.

-Tekoa tutkitaan tuhotyönä, koska se aiheutti konkreettisen vaaran koko asemarakennukselle ja merkittävän omaisuusvahingon riskin, Sjöholm sanoo. Hän toteaa myös, että korvausvelvollisuus alkaa periaatteessa jo ihmisen syntymästä, mutta rikosoikeudellinen vastuu vasta 15-vuotiaana. Alaikäisen tekoihin liittyvä korvausvelvollisuus ei siirry suoraan vanhemmille.

Karjaan rautatieaseman odotustilassa on tehty erilaista vahinkoa jo pidemmän aikaa. Kaupungin ja muiden toimijoiden edustajat ovat yrittäneet hakea ratkaisua tilanteeseen ja talvella mm. supistettiin odotustilan aukioloaikoja.

Sjöholmin mukaan ainoa tapa saada tilanne hallintaan olisi se, että kiinteistönomistaja hankkii paikalle vartijan aina kun odotustila on avoinna matkustajille, sillä poliisilla ei ole mahdollisuuksia tilan jatkuvaan valvontaan.

Asemarakennuksessa vuokralla olevan VR-Yhtymä Oy:n kiinteistökoordinaattori Marja-Terttu Kanerva kertoo, että poliisia auttoi tuhotyöstä epäillyn kiinnisaamisessa myös odotustilan valvontakameratallenteet. Aiemmin tänä vuonna kameroista ei ollut hyötyä vahingontekijöiden kiinnisaamiseksi, sillä ne oli rikottu.

-Suljemme odotustilan toistaiseksi, sillä se on saatava kuntoon tulipalon jäljiltä. Sen jälkeen katsotaan, mihin toimenpiteisiin voitaisiin mahdollisesti ryhtyä, Kanerva sanoo. Jo talvella yhtenä keinona pohdittiin sitä, että odotustilaan pääsisi vain matkalipulla, ja tämä saatetaan ottaa mietintään uudelleen myös muilla kuin Karjaan asemalla.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ