Attendo valitti hallinto-oikeuteen Villa Pentby-päätöksestä


Aluehallintovirasto toivoo pikaista käsittelyä

Attendo Oy on valittanut Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä, jolla yhtiö määrättiin maaliskuun alussa lisäämään henkilökuntaa vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikössä Villa Pentbyssä.

Muutoksenhaun seurauksena aluehallintoviraston päätös ei ole vielä lainvoimainen. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on pyytänyt aluehallintovirastolta lausuntoa toukokuun puoleen väliin mennessä. Aluehallintovirasto toivoo, että tuomioistuin käsittelee asian pikaisesti.

Attendo ilmoitti vielä maaliskuun puolivälissä noudattavansa viranomaisen määräyksiä ja tekevänsä vaaditut toimenpiteet Villa Pentbyssä.

-Vaatimukset ovat erittäin kovat. Päätöksessä edellytetään noin 25-35 prosenttia enemmän hoivahenkilökuntaa suhteessa yksikön toimilupaan ja myös suhteessa kaikkiin muihin Raaseporin alueen hoivakoteihin, aluejohtaja Simo Saaranen kommentoi tuolloin.

Kaupunki valvoo

Raaseporin kaupunki vastaa siitä, että asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelut, ja sen vuoksi Raaseporin kaupunki valvoo nyt Villa Pentbyn toimintaa tehostetusti. Raaseporissa joudutaan pohtimaan myös vaihtoehtoja, joilla asiakkaiden palvelut turvataan, mikäli kunta katsoo että asiakasturvalliset toimintatavat ja laadukas palvelu eivät toteudu Villa Pentbyssä, aluehallintovirasto tiedottaa.

Attendo vastaa palvelujen tuottajana edelleen siitä, että asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelut laadukkaasti ja lain edellyttämällä tavalla. Attendon velvollisuus on myös huolehtia, että henkilökunnan määrä ja rakenne vastaavat asiakkaiden määrää ja palvelujen tarvetta, Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedottaa.

Aluehallintovirasto otti joulukuussa Villa Pentbyn valvontaansa Raaseporin valvontahuomioiden vuoksi. Niiden mukaan yksikössä oli puutteita mm. lääkehoidon ja saattohoidon toteuttamisessa, ravitsemuksessa sekä päivittäisessä asiakaskirjaamisessa. Asiakkaita hoidettiin vuoteeseen, eikä yksikössä järjestetty viriketoimintaa. Raaseporin kaupunki ja aluehallintovirasto pitivät epäkohtia vakavina. Aluehallintovirasto määräsi valvontapäätöksellään yhtiön korjaamaan tilanteen toiminnan keskeyttämisen uhalla.

Luottamuspula

Attendo tiedotti maaliskuun lopussa, että Raaseporin kaupunki ei halua vahvistaa yhteistyötä Villa Pentbyssä Attendon ehdotuksen mukaisesti.

”Lisäksi Raasepori haluaa alentaa hoivavuorokaudesta Attendolle maksettavaa hintaa tilanteessa, jossa aluehallintovirasto edellyttää kuuden lisähenkilön palkkaamista vakituiseen työsuhteeseen. Tämä pakottaa
Attendon harkitsemaan hoivapalveluiden tuottamisen lopettamista Raaseporissa”, yhtiö tiedotti.

Attendo ehdotti, että kaupunki olisi ottanut vastatakseen asumisyksikön toisen kerroksen asukkaista, ja yhtiö olisi jatkanut palvelutuotantoa omassa kerroksessaan. Hieman myöhemmin yhtiö tarjosi Raaseporille koko kiinteistön vuokraamista. Ehdotus tuli kaupungille yllätyksenä, eikä se tarttunut myöskään ensimmäiseen tarjoukseen eri syistä.

Mahdollinen toiminnan keskeyttäminen tarkoittaisi sitä, että kaupunki ottaisi vastatakseen asumisyksikön toiminnasta. Kaupunki osoittaisi yksikköön oman esimiehen ja toimintaa jatkettaisiin samoilla työntekijöillä asukkaiden hoivan turvaamiseksi.

Aluehallintovirasto ilmoitti aiemmin keväällä, ettei se voinut valvontahuomioidensa eikä Attendolta saamiensa selvitysten perusteella varmistua asiakasturvallisuudesta ja palvelun laadusta. Tarkastuskäynnistä tehdyssä raportissa mainittiin, että ”aluehallintoviraston on todettava niin ikään, että se ei voi varauksetta luottaa saamiinsa tietoihin.”

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ