Hangossa löytyi lintuinfluenssa yhdestä joutsenesta


Talven tuoreimmat lintuinfluenssatapaukset ovat löytyneet Hangosta, Tuusulasta ja Kotkasta. Hangon Tulliniemen uimarannalta löytyi perjantaina 12. maaliskuuta viisi kuollutta kyhmyjoutsenta, joista yhdestä on todettu linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa, Ruokavirasto tiedottaa.

Niin ikään Tuusulasta Ruokavirastoon lähetetystä kyhmyjoutsenesta ja Kotkassa hoitoon otetulta kyhmyjoutsenelta todettiin viime viikon tutkimuksissa korkeapatogeeninen H5-tyypin lintuinfluenssa. Viruksen N-tyyppi ei ole selvinnyt jälkimmäisissä tapauksissa.

Ärhäkkää lintuinfluenssaa on todettu talven aikana luonnonvaraisista linnuista Etelä-Suomessa, ja Janakkalassa tauti pääsi leviämään myös fasaanitarhalle. Myös Helsingin Viikistä löytyneestä sinisorsasta ja Rajasaaresta löytyneestä kalalokista on löydetty H5N8-tyypin lintuinfluenssa.

Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, mukaan lukien luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemat ja yksittäiset kuolleet petolinnut, tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille. Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa pidettävissä linnuissa, on asiasta ilmoitettava välittömästi kunnaneläinlääkärille.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja muut linnut on pitänyt suojata kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin jo helmikuun 8. päivästä lähtien. Määräys on voimassa toukokuun loppuun.

Eteläkärjen ympäristöterveys ilmoitti saaneensa ilmoituksen kuolleista linnuista viime tiistaina. Alueen vt. valvontaeläinlääkäri Minna Holopainen kertoo, että lintuinfluenssa on tyypillisesti vesi- ja petolintujen tauti.

-Lintuinfluenssa ei tartu ihmiseen kovin helposti. On silti parempi pelata varman päälle ja olla koskematta ja liikuttelematta kuolleena löytyviä lintuja, ja sen sijaan ilmoittaa asiasta meille, Holopainen ohjeistaa.

Lintuinfluenssavirusta todettiin Suomessa ensimmäisen kerran luonnonvaraisilla linnuilla syksyllä 2016. Ruokaviraston mukaan eräillä lintuinfluenssaviruksilla, kuten H5N1, on kyky tartuttaa ihmisiä. Tartunnat ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Lähes kaikki infektioon sairastuneet ihmiset ovat saaneet tartunnan käsiteltyään lintuinfluenssaan sairastunutta tai kuollutta siipikarjaa tai sen eritteitä heikoissa hygieniaoloissa.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ