Iso jätevesivuoto pohjavesialueella Hangossa


Kuva: Marikka Purola

Hangossa Viskon tehtaan lähellä on päässyt valumaan arviolta 10 kuutiometriä jätevettä luontoon. Vuotopaikka on tärkeällä pohjavesialueella ja sen suojavyöhykkeellä.

-Jätevesivuoto johtuu yhden kaivon tekniikan vikaantumisesta. Olemme selvittäneet asiaa Hangon vesilaitoksen ja Visko Teepakin kanssa. Selvitysten mukaan jätevedessä on tehtaan prosessivesiä. Niiden laatu on tiedossa ja ne eivät sisällä myrkkyjä. Vuodon vaikutukset eivät ole vielä tarkasti selvillä, mutta näkemykseni mukaan se ei aiheuta akuuttia vaaraa pohjavedelle, Uudenmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Elina Oinonen sanoo.

Maastoon vuotanut jätevesi sisältää mm. sulfideja ja rikkisulfaattia. Ely-keskus on toimivaltainen viranomainen maaperän ja pohjaveden pilaantumiseen liittyvissä asioissa.

Lenkillä ollut sivullinen ilmoitti vuodosta Hangon ympäristötoimistoon alkuviikolla. Asiasta Etelä-Uusimaan toimitukseen ilmoittanut lukija oli nimenomaan huolissaan ”kammottavalta haisevan” jätevesivuodon vaikutuksista pohjaveteen, jota käytetään alueen talouksissa.

Hangon vesi-liikelaitos vastaa pilaantuneen alueen puhdistamisesta ja tarvittavista jälkihoitotoimenpiteistä. Verkostoinsinööri Inka Ruotsalainen kertoo, että vuodossa on kyse kokonaisuudessaan teollisuuden jätevesistä, jotka sisältävät erilaisia aineita kuin ns. normaali jätevesi.

-Varsinainen vuoto korjattiin jo sunnuntaina ja muut toimenpiteet aloitettiin maanantaina. Vuoto johtuu jätevesiviemärin ilmanpoistokaivon rikkoontumisesta. Alueelta on poistettu tähän mennessä pintamaata noin viisi kuutiometriä. En osaa sanoa, joudutaanko maata poistamaan vielä lisää, suunnittelemme parhaillaan näytteenottoja alueelle, Ruotsalainen sanoo.

Myös hänen näkemyksensä on, että vuodosta ei aiheudu vaaraa pohjavedelle. Kaksi alueella sijaitsevista ilmanpoistokaivoista liittyy viemäriverkostoon ja kolmas vesijohtoverkostoon.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ