Etelä-Uusimaa

Hankolaisen Jori Tapio Kalliolan puupääkansa protestoi vääryyksiä


(Kuva Veli Granö, MSL-arkisto)

Maaseudun Sivistysliitto on valinnut vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi Jori Tapio Kalliolan. Kalliola on raumalaissyntyinen, Hangossa asuva itseoppinut taiteentekijä ja muusikko.

Kalliola tekee veistoksiaan työhuoneellaan Hangossa. Taiteessaan hän kommentoi ajankohtaista maailman- ja elämänmenoa. Maalitauluina ovat yhteiskunnan, politiikan, uskonnon ja talouden valtarakenteet, ahneus ja vallan tavoittelu.

Taidekoulutukseen Kalliola ei ole koskaan hakeutunut. Myös muusikkona, laulajana ja tekstintekijänä hän on itseoppinut. Kalliola on maalannut tauluja nuoruudestaan lähtien. Myöhemmin mielenkiinto kohdistui jääkiekkoon ja musiikkiin, ja bändihommat veivät mukanaan vuosiksi maailmalle. Kalliola on tullut tunnetuksi muusikkona ja eri yhtyeiden keulakuvana. Hän on edelleen Jori Otsa & Mah´orkka -yhtyeen solisti.

”Kukaan ei määräile”

Kalliola muutti perheineen Helsingistä Hankoon vuonna 2014. Siellä ilmaisun muodoksi löytyi veistäminen. Nykyään veistoksia syntyy lähes päivittäin ja puuveistoksia ja reliefejä löytyy työhuoneen täydeltä.

Ärhäkän näköisiin puupäähahmoihinsa Kalliola käyttää muiden hylkäämiä materiaaleja. Veistoksista löytyy esimerkiksi hirrenpätkiä, purettujen rautateiden osia ja metalliromua. Kalliolan ilmaisussa veistoksiin ja reliefeihin yhdistyy maalauksellisuus. Myös linnut ovat Kalliolalle rakkaita hahmoja, eräänlaisia vapauden ja vapaan sielun symboleja.

Kuva Veli Granö, MSL-arkisto

Jo lapsuudessaan taiteilija sanoo kokeneensa syvää turhautumista tilanteissa, jotka koki epäoikeudenmukaisiksi. Nyt veistosten puupääkansa huutaa julki ja protestoi vääryyksiä.

-Taiteessa ei kukaan määräile mitään, Kalliola toteaa.

Jokin aika sitten Kalliola suunnitteli kaikkien teostensa polttamista suuressa roviossa. Ajatuksena oli julistaa, että tätä taidetta ei tehdä myyntiä varten, vaan sillä on muita tarkoituksia. Ehkä taustalla oli myös turhautumista siihen, ettei maailma osoittanut kiinnostusta.

Näyttelyitä tekeillä

Kalliola on valmistautumassa kesänäyttelyyn Raumalla. Kuraattorina toimii taiteilija, dokumentaristi ja ITE-taiteen asiantuntija Veli Granö.

-Näyttelyyn tulee uusia suuria veistoksia ja laaja kattaus vanhempaa tuotantoa. Kaikki teokset ovat eräänlaisia personoituja toteemeita. Niillä on paljon sanottavaa, ja sanottava jatkuu myös teoksiin maalattuina teksteinä, Granö luonnehtii.

Näyttelyn ajan Kalliola työskentelee RaumArsin residenssitaiteilijana Sepän talossa ja on tuolloin yleisön tavattavissa. Kotikaupungissaan Hangossa Kalliola tekee näyttelyn kansainväliseen Le Petit Festival-kulttuuritapahtumaan. Elokuussa järjestettävän monitaiteisen festivaalin ohjelmassa on musiikkia, teatteria, tanssia ja kuvataidetta. Tittelivuosi voi tuoda myös yllättäviä esiintymis- ja näyttelykutsuja, joihin Kalliola on luvannut asennoitua joustavalla mielellä.

Vuoden ITE-taiteilijan nimeämisen tavoitteena on nostaa esiin itseoppineiden, mutta taiteellisesti merkittävän tuotannon tehneiden taiteilijoiden omaa ääntä ja näkökulmia. Huomionosoitus myönnettiin nyt toisen kerran.

Kuva Veli Granö, MSL-arkisto
Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ