Etelä-Uusimaa

Jätä raketit ampumatta – vinkit lemmikkiperheen uudenvuoden viettoon


Monet lemmikit ja kotieläimetkin pelkäävät ilotulitteiden pauketta ja rätinää. (Kuva: Agria eläinvakuutus)

Uusivuosi on stressaavaa aikaa lemmikeille, kotieläimille ja luonnonvaraisillekin eläimille. Lemmikkiperheessä kannattaakin varautua uudenvuoden paukkuihin. Turvallisuudentunteeseen voi vaikuttaa suunnittelemalla juhlinnan lemmikin ehdoilla ja jättämällä itse raketit ampumatta, Musti ja Mirri Oy vinkkaa.

-Lemmikit eivät usein pysty lepäämään rakettien paukkeessa, joten olisi hyvä varmistaa, että eläin saa tarpeeksi lepoa ennen aattoa. Lemmikkiä voidaan rauhoittaa feromonisuihkeella, painepaidalla tai lääkkeellä, eläinten koulutukseen erikoistunut Janica Raudasoja kertoo.

Tärkeintä on kuitenkin perheen läsnäolo ja vähentää räjähdysäänille altistumista. Ulkona kannattaa käydä silloin, kun raketteja ei saa ampua, ja ilotulituksen aikaan on hyvä sulkea verhot ja laittaa vaikkapa radio päälle ilotulituksen äänten ja kirkkaan valon vaimentamiseksi. Useiden tuntien stressistä toipuminen vaatii lepoa myös aaton jälkeen.

-Eläin haistaa ruudin vielä pari päivää rakettien ampumisen jälkeen, mikä aiheuttaa useissa lemmikeissä jännitystä ja hidastaa palautumista. Eläimille paras palvelus on jättää raketit hankkimatta ja siitä myös luonto kiittää, Raudasoja sanoo.

Jos ilotulitteiden ostamisen rajoittamiseen tähtäävä kansalaisaloite menee läpi, voi nykyään kuluttajille myytävistä ilotulitteista tulla laittomia ehkä jo parissa vuodessa.

-Jos raketteja on pakko paukutella, huomioi kellonajat joiden puitteissa raketteja saa ampua. Näin lemmikinomistajien on helpompi varautua paukkeeseen ja ajoittaa ulkoilut, Raudasoja toivoo.

Agria eläinvakuutus tiedottaa, että osa koirista ei reagoi paukkeeseen mitenkään, mutta jotkut pelkäävät ilotulitteiden ääniä. Ääniarkuus voi olla koiralla pennusta alkaen tai se voi alkaa vanhemmalla iällä. Koiraa ei missään nimessä pidä ottaa mukaan paikkoihin, joissa raketteja ammutaan, koska koira ei sillä tavalla tule ”oppimaan” kestämään pauketta.

Koiran tulee antaa olla rauhassa valitsemassaan paikassa. Itse on pysyttävä rauhallisena ja käyttäytyä normaalisti. Jos koira on selkeästi pelokas, sitä ei kannata viedä väkisin ulos. Ääniherkällä koiralla kannattaa myös olla sekä kaulapanta että valjaat kävelylenkin aikana, jotta se ei pääse rimpuilemaan irti mahdollisesti pelästyessään.

Yksi vaihtoehto on viettää uusivuosi mahdollisimman rauhallisessa paikassa, esimerkiksi mökillä tai lentokentän lähellä sijaitsevassa hotellissa, sillä lentokenttien läheisyydessä ilotulittaminen on kielletty.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ