Länsi-Uudenmaan suurin ilotulitus päätettiin perua koronan vuoksi


Lähes 30-vuotiseen perinteeseen toinen välivuosi

Länsi-Uudenmaan suurin uudenvuoden ilotulitus Pohjassa on päätetty perua tältä vuodelta. Pohjan vapaapalokunta päätti perinteisen uudenvuoden alkuillan tapahtuman perumisesta yhdistyksen hallituksen kokouksessa tiistaina.

Perumisen syy on tältä vuodelta ja taas syksyltäkin kovin tuttu eli koronavirus. Sen vuoksi massatapahtuman järjestämiselle ei katsota olevan nyt edellytyksiä.

-Emme halua vaarantaa ihmisten terveyttä ja turvallisuutta varsinkin, kun meidän tehtävämme on kuitenkin auttaa ja turvata kansalaisia erilaisissa tilanteissa. Emme ota sitä riskiä, että uudenvuoden tapahtuma osoittautuisi jälkikäteen koronalingoksi, Pohjan vpk:n puheenjohtaja Kimmo Wiman perustelee. Pohjan ilotulitusta on tultu katsomaan perinteisesti pidempienkin matkojen päästä.

Tarkoitus jatkaa

Mahdollista tapahtuman perumista alettiin pohtia jo pari kuukautta sitten. Päätös jätettiin viime tinkaan, sillä yhdistys halusi katsoa millaiseksi koronatilanne kehittyy, eikä se lopulta antanut mahdollisuutta useita tuhansia ihmisiä, arviolta jopa 7.000-8.000, kirkonkylään tuovan tapahtuman järjestämiseen.

Pohjan uudenvuoden tapahtuma on järjestetty jo 26 kertaa. Historiassa on tätä ennen ainoastaan yksi välivuosi kirkonkylän paloaseman korjaustöiden vuoksi vuonna 2010.

-Perumispäätös koskee vain tätä vuotta, ensi vuonna katsomme tilanteen uudelleen. Vakaa aikomuksemme on jatkaa perinnettä ja toivotaan, että tärkeät pitkäaikaiset sponsorimmekin pysyvät mukana, Wiman sanoo ja kiittää niitä samalla jo tähänastisesta tuesta.

Tapahtuman peruminen tarkoittaa pienehkön tuoton menettämistä. Tuotto on myös pudonnut viime vuosina vain noin puoleen takavuosista ilotulitteiden hinnannousun vuoksi. Uudenvuoden tapahtuman tulot on käytetty vapaapalokunnan nuoriso-osaston toimintaan.

-Pärjäämme kyllä taloudellisesti. Nuoriso-osaston toiminta pantiin jäihin jo keväällä ensimmäisten koronarajoitusten tullessa ja kesälläkin oltiin tauolla. Nyt on taas riski, että toiminta on lopetettava uudelleen joksikin aikaa. Olemme päättäneet tehdä näin, mikäli kouluissa siirrytään etäopetukseen, Wiman kertoo.

Suosittu tapahtuma

Pohjan vapaapalokunta järjesti uudenvuoden tapahtuman ensimmäisen kerran vuonna 1992. Silloin sitä oli seuraamassa vain muutaman sadan hengen yleisö ja ilotulituksessa ammuttiin tavallisia keppiraketteja paloaseman tornista.

Tapahtuma kasvoi nopeasti moninkertaisiin mittoihin ja yleisömäärä useisiin tuhansiin. Alkuun kotikutoinen ilotulitus muuttui ammattimaiseksi musiikkitehosteineen ja viime vuosina taivaalle on ammuttu 10-12 minuutin näytöksessä useita satoja ilotulitteita ja isoja tähtipommeja tietokoneen ohjauksella.

Uudenvuoden alkuillan tapahtuma paloautoajeluineen on järjestetty erityisesti lapsiperheiden iloksi. Pohjan vapaapalokunta halusi tarjota perheen pienimmillekin mahdollisuuden nähdä uudenvuoden ilotulitus ilman yöhön saakka valvomista.

-Tähän tarvitaan nykyään jopa puolen vuoden suunnittelu ja valmistelut, ja ilotulitteet olisi pitänyt tilata viimeistään nyt. Tilanne on valitettava, mutta sille ei nyt voida mitään, Wiman sanoo.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ