Etelä-Uusimaa
Lue torstain näköislehti maksutta

Poliisi varoittaa uudenlaisista huijauksista


Viranomaiset varoittavat jälleen huijareista, jotka ottavat kohteeksi usein ikäihmisiä. Palotarkastajat tulevat paikalle vain etukäteen sovittuna aikana ja heillä on aina mukanaan kuvallinen virkakortti. (Kuva: L-U pelastuslaitos)

Varkaus, törkeä varkaus, petos, vakuutuspetos, maksuvälinepetos. Siinä tyypillisiä rikoksia, joissa yli 65-vuotiaat ovat usein asianomistajina Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen tilastoissa. Poliisilaitoksen tutkijat ovat olleet tekemisissä huijatuksi tulleen vanhuksen kanssa viime aikoina viikoittain. Etenkin petoksia ja maksuvälinepetoksia on esiintynyt viime vuosina paljon.

-Keskeistä erilaisissa huijauksissa on, että vaikka peruskuvio on sama, tarinat vaihtuvat. Tyypillisesti huijari pyrkii pääsemään ikääntyneen asuntoon eri verukkeilla. Tässä onnistuessaan hän sitten lähtee pankkikortit ja pankkitunnukset mukanaan, poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi kertoo.

Poliisi tiedottaa aktiivisesti erilaisista huijausmuodoista ja niiden yrityksistä, jotta etenkin ikäihmisten omaiset tunnistaisivat riskin oman läheisen näkökulmasta.

-Länsi-Uudellamaalla tuoreimmissa tapauksissa tekijät ovat esiintyneet palovaroittimien vaihtajana tai huoltomiehenä, Saukoniemi kertoo. Jo entuudestaan tuttuja huijausmuotoja ovat esimerkiksi poliisina ja tätä nykyä myös jonkinlaisena koronatarkastajana esiintyminen.

Ei tuntemattomia sisään

Kuluvan vuoden aikana Länsi-Uudenmaan poliisille on tullut tietoon 159 petokseksi, vakuutuspetokseksi tai maksuvälinepetokseksi kirjattua rikosta, jossa asianomistaja on yli 65-vuotias.

Välillä huijaus jää pelkäksi yritykseksi, kun vanhuksen omat hälytyskellot soivat ajoissa. Yrityksen tasolle jääneistä tapauksistakin kannattaa kuitenkin aina tehdä rikosilmoitus.

-Vanhusten toimintakyky, mukaan lukien kyky tunnistaa mahdollisia rikoksentekotilanteita, vaihtelee huomattavasti. Omaisten kannattaa ottaa mahdolliset huijaukset puheeksi ja muistuttaa, ettei asuntoon tulee päästää tuntemattomia ihmisiä. Ellei ole tilannut palvelua tai taloyhtiöstä ole tullut asianmukaisia ilmoituksia huoltotöistä, saattaa palveluntarjoaja olla epärehellisillä asioilla, Saukoniemi ohjeistaa.

Sama koskee mahdollisia puhelimitse tapahtuvia huijausyrityksiä. Pankkitunnuksia ei tule antaa kenellekään, sillä pankki tai viranomaiset eivät niitä kysele.

Aina kuvallinen kortti

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos muistuttaa, että palotarkastajat eivät koskaan vaihda tai asenna yksittäisen ihmisen palovaroittimia. Oikean palotarkastajan tunnistaa siitä, että tällä on aina mukanaan kuvallinen virkakortti. Lisäksi oikealla palotarkastajalla on työvaatteet, joissa lukee nimi ja virka-asema.

Palotarkastaja liikkuu aina punaisella pelastuslaitoksen virka-autolla, jonka katolla on sininen vilkku. Palotarkastajat tulevat asuntoihin vain etukäteen sovittuna aikana. Pelastuslaitos muistuttaa poliisin tavoin, ettei asuntoon pidä päästää tuntemattomia ihmisiä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ