ÖSK käärii hihoja rullahiihtoradan rakentamiseen


Asvaltti polttaa. ÖSK:n porukasta Aron Fredriksson (vas.), Isabel Malmberg, puheenjohtaja Henrik Malmberg, Jesse Sandberg ja Johan Malm näkevät tulevan rullahiihtoradan jo sielunsa silmin.

Kaupungin ehdotetaan osallistuvan hankkeeseen

Kurjat talvet ovat vetäneet mielen matalaksi paikalliselta hiihtoväeltä, joka on saanut tyytyä lähinurkilla lumen rippeisiin ja tynkälatuihin. Ilmastonmuutos ja lyhyeksi jäävät talvet tuskin ovat ohimeneviä trendejä, joten etelässä yhä useammat kilpa- ja kuntohiihtäjät ovat vaihtaneet hanakasti alle rullasukset pitääkseen tuntumaa yllä.

Myös Österby SK:ssa on jouduttu turvautumaan yhä enemmän rullasuksiharjoitteluun, jota on tehty niin yleisien teiden varsilla kuin vaikka kaupungintalon edessä parkkipaikalla tekniikkatreenien merkeissä.

Kyseessä ovat vähemmän optimaaliset puitteet ja syyshämärässä ne muuttuvat jopa vaarallisiksi liikenteen takia. Seuran puheenjohtaja Henrik Malmberg on sen omakohtaisesti pientareella kokenut.

-Yksi läheltä piti-tilanne olisi voinut päättyä todella huonosti, mutta onneksi ei käynyt pahemmin. Ei harjoittelu noissa oloissa ideaalia ole, Malmberg sanoo.

Paremman perässä oleva ÖSK alkoi kaksi vuotta sitten kartoittaa mahdollisuuksia rullahiihtoradan rakentamiselle Västerbyn ulkoilukeskukseen. Vapaa-aikalautakunta on puoltanut ehdotusta yhteensä 97.500 euron tuen myöntämisestä rullahiihtoradalle. Kyseessä on noin neljäsosa hankkeen kokonaiskustannuksesta ja kaupungin ehdotetaan varaavan siihen 48.750 euroa vuosien 2021 ja 2022 investointitalousarvioihin.

Töitä edessä

ÖSK on helpottunut, että sen avustushakemukseen on suhtauduttu myötämielisesti.

-Eihän tässä maailmantilanteessa voi olla mistään varma, sillä kaikilla ovat pennit tiukassa, mutta onneksi asia nähdään tärkeäksi. Tämä on panostus liikuntaan ja terveyteen ja jos kansallisurheiluamme halutaan näillä main yhä harrastaa, niin toimiin on ryhdyttävä, Malmberg sanoo.

Radan linjaus on suunnittelun aikana tapahtunut kaupungin ehdoilla ja maanomistajana kaupunkia on esitetty hankkeen toteuttajaksi.

-Tämä on vasta ensimmäinen askel eteenpäin, mutta tärkeä sellainen, koska kaupunki pitää saada mukaan. Nyt on tultu matkasta ehkä 20-25 prosenttia ja suurin työ on vielä edessä, Malmberg toteaa.

Hanke kustantaa kokonaisuudessaan 390.000 euroa ja seuraavaksi siihen haetaan valtion tukea, joka voi olla enintään 30 prosenttia eli 117.000 euroa. Loppusummaa ÖSK hakee erilaisista projektirahastoista ja säätiöistä.

-Tässä on vielä paljon tehtävää rahoituksen, lupien ja käytännön asioiden suhteen, mutta näemme jo valon tunnelin päässä, Malmberg sanoo.

Rataprojektin työryhmässä ovat huhkineet myös seuran varapuheenjohtaja Niklas Nyman, pitkäaikainen aktiivi Owe Backman ja entinen kaupunginjohtaja Mårten Johansson, joka on tuonut kompetenssiaan eri kiemuroiden setvimiseen. Rataan on haettu mallia Vöyrin vastaavasta rakennelmasta.

Tuleva MM-näyttämö?

Pituudeltaan 1,5 kilometrin ja neljän metrin levyinen rata rakennettaisiin olemassa oleville metsäteille ja hiihtoladuille. Valaistu asvalttirata sisältäisi sopivasti ylä- ja alamäkiä kiinnostusta koukuttamaan ja siitä olisi iloa myös muille liikkujille ja ulkoilijoille.

Saman projektin yhteydessä aiotaan uudistaa hiihtokeskuksen ampumarata, jota käyttävät ampumahiihtäjät, -juoksijat ja -suunnistajat. Rata ei täytä enää nykypäivän vaatimuksia ja remontin kohteeksi tahdotaan niin penkat kuin taulutkin.

ÖSK:n arvion mukaan rullahiihtorata ja uusittu ampumarata houkuttelisivat paikalle 120-150 säännöllisesti puitteita hyödyntävää kilpailijaa tai kuntoilijaa ja seuralle avautuisi uusia mahdollisuuksia alueellisten ja kansallisten kilpailuiden järjestämiseen. Esimerkiksi ampumasuunnistuksen osalta on tarjottu tilaisuutta jopa MM-kisojen isännöimiselle ja uudella ampumaradalla mittelöt voisi toteuttaa.

Toiveet toteen

ÖSK:n juniorihiihtäjistä Jesse Sandberg ja Isabel Malmberg ovat projektista hajulla.

-Isä on siitä jotain kertonut, mutta en niin tarkasti siitä tiedä, puheenjohtajan tytär Isabel toteaa.

-Olen siitä kuullut ja lukenut. Olemme toivoneetkin, että jotain tällaista tapahtuisi, Jesse tuumii.

Maastohiihtäjät ovat saaneet näillä kulmilla harjoitteluaan talvisin soveltaa, mutta innokkaimmat eivät ole heittäneet kirvestä kaivoon.

-Välillä on ollut vaikeaa, mutta kuitenkin hauskaa, Isabel sanoo.

-Meille vanhemmille junioreille ei ole ollut kovin kehittävää sahata 200 metrin latua. Motivaatioon se ei ole kuitenkaan vaikuttanut, Jesse vakuuttaa.

Asvaltoidusta rullahiihtoradasta olisi myös se hyöty, että kelien viilentyessä sen päälle saisi kätevämmin tykitettyä ja varastoitua tekolunta. Vaikka rullahiihtorata kirkastaisi näkymiä, niin lumi on silti toivelistalla aina korkeimmalla.

-Kun viime talvena ladulla oli lunta, niin harjoituksissa oli aina enemmän porukkaa. Ennusteiden mukaan talvet eivät ole kuitenkaan hiihtourheilun kannalta menossa parempaan suuntaan, joten jotain meidän on tehtävä, jotta pystymme tilannetta pelastamaan, Malmberg sanoo. Kaiken mennessä putkeen hän arvelee radan valmistuvan aikaisintaan syksyllä 2022.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ