Nyt heijastimet heilumaan myös taajamassa


Heijastin on tarpeen myös taajamassa, vaikka alueella olisikin katuvalaistusta.
Kuva: Nina Mönkkönen /Liikenneturva

Liikenneturvan seurantojen mukaan 47 prosenttia jalankulkijoista käytti heijastinta liikkuessaan taajamassa valaistulla alueella pimeän aikaan, joten vielä riittää parannettavaa. Pimeiden maantietaipaleiden lisäksi heijastin moninkertaistaa erottuvuuden myös taajamissa. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista lähes joka kymmenes koki, ettei heijastimesta ole hyötyä valaistulla alueella.

-Lähivaloilla ajettaessa heijastimellinen erottuu jo noin 350 metrin päästä, kun ilman heijastinta erotutaan vasta noin 50 metrin etäisyydeltä. Vaikka pimeällä kuljettaisiinkin valaistulla alueella, valojen ja varjojen vuorottelu vaikeuttavat näkemistä varsinkin, kun siihen lisää vielä syksyisen sateen ja tuulen, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen toteaa.

Myös kesäkuun alussa voimaan tulleessa uudessa tieliikennelaissa säilyi heijastinpykälä: jalankulkijan on yleensä käytettävä pimeällä heijastinta.

Näkyvyyttä Inkoon heijastinpuusta

Inkoon perhepäivähoito haluaa osaltaan tuoda esiin liikenteessä näkymisen tärkeyttä syksyn pimeydessä. Kansallista heijastinpäivää vietetään torstaina 1. lokakuuta.

Perhepäivähoidon toimesta kirjaston edustalla olevasta koivusta on tehty nyt heijastinpuu. Puuhun voi ripustaa heijastimia, josta niitä voi ottaa omaan käyttöön näkyvyyden parantamiseksi.

-Useimmilla on ylimääräisiä heijastimia kotona ja ehkä sinäkin löydät puusta sopivan heijastimen. Perhepäivähoito kehottaa kaikkia antamaan ja ottamaan heijastimia, kunnan tiedottaja Kristoffer Nöjd kertoo.

Heijastinpuun antimet auttavat parantamaan näkyvyyttä syksyn pimeydessä. Puun ääressä perhepäivähoitajat Heidi Hindersson ja Malin Schönberg, ja puussa vasemmalta lukien Emma, William, Ilja, Erik ja Elis.

Kiinni trikoisiin ja teryleeneihin

-Kun syksyyn varaudutaan heijastimin, autamme toisia liikkujia huomaamaan itsemme. Aivan viimeistään heijastinkausi on syytä käynnistää valtakunnallisena heijastinpäivänä 1. lokakuuta. Eli nyt kaivamaan heijastimet esiin ja kiinnittämään niitä trikoisiin ja teryleeneihin, Loikkanen neuvoo.

Yhdeksän kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kertoo olevansa tavanomaista varovaisempi ylittäessään tietä pimeällä. Lähes yhtä moni kokee, että kuljettajien tulisi alentaa nopeuttaan entisestään, kun ajetaan pimeällä alueella, jossa on paljon suojateitä.

Moni kyselyyn vastannut kuljettaja kertoi hiljentävänsä ajonopeuttaan taajamissa, kun näkyvyys on huonontunut. Kuljettajista yhdeksän kymmenestä kokee pimeällä ajamisen taajamassa kuormittavana, koska kävelijöitä ja pyöräilijöitä on vaikea nähdä.

Pimeys haastaa liikenteessä, on sitten liikkeellä jalan tai kumipyörillä. Auton ratissa ja pyörän satulassa heikentynyttä näkyvyyttä voidaan kompensoida alentamalla ajonopeutta. Havainnointiin saatu lisäaika vähentää ajon kuormittavuutta ja tarvetta äkkijarrutuksille, ja parantaa siten myös turvallisuutta, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ