Raaseporin sairaalan hätätilannekapasiteetti poistuu


Akuutit tapaukset Lohjan sairaalaan tai muihin HUS-päivystyksiin

Päivystystoiminta ja myös hoitoon hakeutuminen Länsi-Uudenmaan alueella muuttuu merkittävästi lokakuun alussa. Suoraan Raaseporin sairaalaan ei hoitoarviointia varten enää syyskuun jälkeen pidä mennä, koska lokakuun alusta alkaen siellä ei enää ole hätätilanteiden vaatimaa hoitokapasiteettia, HUS tiedottaa.

Akuutimpaa ja vaativampaa erikoissairaanhoitoa tarvitsevat Länsi-Uudenmaan alueen päivystyspotilaat hoidetaan jatkossa Lohjan sairaalan yhteispäivystyksessä tai hoidon tarpeen arvion perusteella muissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päivystyksissä.

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys loppuu Raaseporin sairaalassa syyskuun 30. päivänä. Sen tilalla aloittaa lokakuun 1. päivänä kello 8 alkaen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin järjestämä ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys.

Ensimmäiseksi 116 117 tai 112

Ennen päivystykseen hakeutumista alueen asukkaiden tulee soittaa Päivystysavun maksuttomaan puhelinnumeroon 116 117, joka ohjaa oikeaan hoitopaikkaan tai antaa itsehoito-ohjeita. Hätätilanteessa, kuten voimakas rintakipu, hengitysvaikeus tai halvausoire, tulee kuitenkin aina soittaa suoraan hätänumeroon 112. Päivystyksellisen hoidon tarve arvioidaan siis aina ensin puhelimitse.

Raaseporin sairaalan uudessa perusterveydenhuollon päivystyksessä hoidetaan lokakuun alusta alkaen vain sellaisia äkillisesti sairastuneita ja loukkaantuneita potilaita, joiden tulee päästä päivystykselliseen hoitoon vuorokauden sisällä sairastumisesta tai vammasta.

Tällaisia terveysongelmia ovat esimerkiksi äkillinen toisen alaraajan turpoaminen, äkillisesti noussut kuume, sietämätön selkäkipu tai tapaturman aiheuttama vamma, joka aiheuttaa oireita ja joiden kanssa ei pärjää kotona. Esimerkkitapauksia ovat myös verenvuoto, kova kipu tai kävelyvaikeus, nenäverenvuoto joka ei lakkaa sekä äkillisesti vaikeutunut ahdistus tai masennus.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ