Etelä-Uusimaa
Lue sunnuntain näköislehti maksutta

Poikkeuksellisen vuoden kiertueelle poikkeusjärjestelyillä


Sirkustirehtööri Calle Jernström Junior oli sonnustautunut kasvomaskiin kuten muukin sirkuksen henkilökunta. Yleisöä on kehotettu tekemään samoin turvallisuuden nimissä. Maailman parhaimmistoon lukeutuva 13-henkinen akrobatiaryhmä Sokolov Truppe tarjosi yleisölle todellista korkeajännitystä taitavalla ohjelmanumerollaan.

Sirkus Finlandiankin suunnitelmat vuodelle 2020 menivät tunnetusti uusiksi koronakevään vuoksi. Supistetulle kiertueelle päästiin lähtemään poikkeusjärjestelyistä huolimatta kuitenkin perinteiseen tapaan sirkuksen kotipaikkakunnalta Karjaalta, jossa esitettiin torstaina kaksi näytöstä.

Sirkustirehtööri Calle Jernström Junior oli sonnustautunut kasvomaskiin, joita näkyi myös yleisössä, ja yli 1.200 katsojaa vetävän teltan istumapaikkoja on harvennettu suojaetäisyyksien nimissä. Kiertuepaikkakuntia ja yleisömäärää on jouduttu karsimaan rajulla kädellä.

-Meillä oli Karjaan kahdessa ensimmäisessä näytöksessä noin 660 katsojaa. Minulla ei ollut oikeastaan odotuksia, eikä tämä ole pettymys, ne tulevat jotka tulevat. Pääasia on, että pääsimme vihdoin tositoimiin, Jernström sanaili. Hän arveli, että ensi-illan poikkeava ajankohtakin saattoi osaltaan vaikuttaa yleisömäärään, kun kausi on aloitettu tavallisesti jo huhtikuussa.

Sirkuksessa toivotaan nyt, että edes supistettu kiertue saataisiin vietyä läpi suunnitellusti, mutta viime aikojen koronatapausten lisääntyminen kasaa toiveiden ylle taas synkempiä pilviä. Jernströmin mukaan ainoa vaihtoehto onkin vain katsoa mitä tapahtuu ja toimia tilanteen ja ohjeiden mukaan.

-Toivomme että yleisö ottaa varotoimet tosissaan ja katsojat suhtautuvat poikkeusjärjestelyihin ymmärtäväisesti, Jernström sanoo.

Karjaalta sirkuskaravaani suuntasi Lohjalle, jossa ohjelmassa oli lauantaina kaksi näytöstä. Perjantai oli välipäivä ja Jernströmin mukaan tärkeä sellainen, sillä takana oli sirkustaiteilijoiden työntäyteinen harjoitusrupeama, ja lepopäivä tuli tarpeeseen.

-Olemme valmistautuneet kauteen jopa tavallista paremmin, sillä pääsimme harjoittelemaan ahkerasti Karjaan hallissa. Ilman sitä tilanne olisi ollut kyllä aika hankala, sillä nyt saimme taiteilijat helposti erilleen muusta henkilökunnasta ja karanteenille oli tilaa, Jernström sanoo.

Maailmanluokan sirkustaidetta oli aiottu esittää myös tänä vuonna yli sadalla paikkakunnalla. Karsitussa kiertuekalenterissa on parisenkymmentä paikkakuntaa ja suuremmissa kaupungeissa esiinnytään useamman päivän ajan.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ