Etelä-Uusimaa

Olkapää yhä Helanderin riesana, tuskin kilpailee


Toiveet Oliver Helanderin ilmestymisestä keihäskilvoitteluun tänä kesänä eivät valitettavasti ole kovin korkealla kaarella. Karjaalaiskepittäjän heittokäden olkapäässä kun ei ole vieläkään ollut mikään harmoninen tunnelma. IF Raseborgin räpsäyttäjä kävi tammikuussa olkapään puhdistusleikkauksessa, mutta heittäminen on ollut yhä tuskaa.

-Olkapäässä on edelleen tuntemuksia ja se kipeytyy. Heittoharjoituksen jälkeen sen palautuminen kestää viikon eikä se ole ihan normaalia, alkuviikolla tavoitettu Helander kertoi.

Vaasassa asuva hujoppi alkoi pari viikkoa sitten heittää kovemmilla tehoilla.

-En ihan täydellä vauhdilla heittänyt, mutta kuitenkin kädellä aika kovaa. Keppi on kyllä lentänyt pitkälle, mutta ei ilman tuntemuksia. Viime torstaina Kuortaneella olkapäässä ei tuntunut yhtään hyvältä ja totesin, että näin ei voi enää jatkua. Nyt pitää muuttaa jotain, kun on vielä aikaa, eikä vasta talvella, Helander kertoi. Hän palaveerasi Kuortaneen urheiluopiston keihäsvalmentajan Petteri Piirosen, opiston fysioterapeutin ja henkilökohtaisen valmentajansa Glenn Lignellin kanssa.

-Tulimme siihen tulokseen, että alan tehdä kahdesti viikossa heittoharjoituksia, joissa on enemmän määrää ja vähemmän tehoja. Arvelemme, että olkapää kestää sitä paremmin. Maanantaina aloitimme tällä kaavalla ja suoritin sata heittoa, myös muilla välineillä kuin keihäällä. Tänään ei ole kipuja ollut, Helander selvitti tiistaina.

Hän rysähti kaksi vuotta sitten Karjaan tähtikisoissa katalasti kätensä päälle ja tammikuun leikkauksella korjattiin vaurioita, joita oli siihen asti hoidettu kuntouttavilla toimenpiteillä. Toipuminen heittokuntoon on ollut työlästä.

-Leikkauksen jälkeen on aina vaikea sanoa, miten menee. Tietysti toivoin, että olisi mennyt paremmin ja kivut olisivat lieventyneet. Ehkä aloin liian nopeasti heittää liian kovilla tehoilla ja olisi pitänyt edetä maltillisemmin matalatehoisilla heitoilla.

Kiikun kaakun

Helander heitti viime vuonna kotimaisen kärkituloksen 86.93 ja ennätys on kahden vuoden takainen 88.02. Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että sarja saisi tällä kaudella jatkoa, sillä kilpaileminen ylipäänsä on vaakalaudalla.

-Haluaisin sanoa, että heitän Kalevan kisoissa, mutta en siihen usko. Siellä pitäisi heittää kahtena päivänä peräkkäin eikä se tunnu hyvältä ajatukselta. Kisoihin on reilu kuukausi aikaa ja paljon pitäisi parantua. On ihan 50-50 kilpailenko tänä kesänä lainkaan, Helander tuumi.

Jos kaikki olisi mennyt nappiin, niin hän olisi kenties jo avannut kisakauden lauantaina Vantaalla tai tekisi sen heinäkuun puolivälissä Lahden Motonet GP:ssä. Kaikki on kuitenkin toisarvoista suurena tavoitteena siintävien Tokion olympialaisten rinnalla.

-Jos nyt pitäisi heittää Tokiossa, niin heittäisin. Olen kuitenkin viime kausina pystynyt kipujen kanssa heittämään, Helander mainitsi. Vantaa tai Lahti eivät vedä vertoja Tokiolle, kuten eivät muutkaan tämän välivuodeksi tuomitun kauden kisapaikkakunnat. Helanderia ei häiritse, vaikka hän olisi koko vuoden kilpailematta.

-En usko, että siitä olisi Tokiota ajatellen haittaa. Haluaisin toki olla kisoissa mukana ja näyttää, mitä osaan, mutta nyt on tärkeintä saada olkapää kuntoon.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ