Klinkbackan koti- ja kouluyhdistykseltä vaihtoehto


Lakkauttamisen sijaan oppilasmääräehto kuten ruotsinkielisilläkin kouluilla

Klinkbackan koti- ja kouluyhdistyksen hallitus ehdottaa Raaseporin kaupunginvaltuustolle osoittamassaan kirjelmässä, että Klinkbackan koulua ei suljeta elokuussa 2021, kuten kaupunginhallitus ehdottaa. Valtuusto käsittelee koulun lakkauttamista maanantaina palveluverkkoselvitykseen liittyen.

Koti- ja kouluyhdistyksen hallitus ehdottaa päättäjille vaihtoehtoista suunnitelmaa lakkauttamisen sijasta. Siinä Klinkbackan koululle määriteltäisiin minimioppilasmäärä tasavertaisesti muiden pienten koulujen kanssa.

Ruotsinkieliset Bromarv skola ja Snappertuna skola ovat saamassa oppilasmäärään liittyvää ehdollista lisäaikaa. Bromarviin ja Snappertunaan koulun lakkauttamisen välttämiseksi ehdotetut oppilasrajat ovat 15 ja 20.

Tasavertainen ratkaisu

”Uskomme Klinkbackan koulun ja Kivipelto-Pinjainen-Åminneforsin alueen houkuttelevuuteen. Olemme valmiita antamaan oman panoksemme uusien asukkaiden houkuttelemiseen alueelle osallistumalla kehitys- ja markkinointityöhön yhdessä kaupungin kanssa”, yhdistyksen hallitus kirjelmöi valtuustolle.

Se ehdottaa, että Klinkbackan minimioppilasmääräksi asetetaan vuodesta 2021 eteenpäin koulun nykyinen oppilasmäärä (36 oppilasta), jonka pitäisi toteutua kahtena peräkkäisenä vuotena.

”Minimioppilasmäärän asettaminen Klinkbackan koululle olisi tasavertainen ratkaisu, ja sitouttaisi Klinkbackan perheitä osallistumaan kaupungin positiiviseen kehitykseen”, yhdistys toteaa ehdotuksessaan.

Lisäksi mainitaan, että mikäli Raaseporin asukasluku ja Klinkbackan koulun oppilasmäärä jatkavat yhdistyksen ja vanhempien ponnisteluista huolimatta laskuaan, eikä minimioppilasmäärään ylletä, yhdistyksen nykyinen hallitus ei ainakaan ryhdy vastustamaan koulun lakkauttamista.

Erityisopetukselle tilaa

Kaupunginvaltuustolle osoitetussa kirjelmässä todetaan myös, että palveluverkkoselvitys ei huomioi vaativan erityisen tuen opetusta (VET), jonka järjestäminen on kaupungin lakisääteinen velvollisuus.

”Sivistystoimen esitys alakouluikäisten vammaisoppilaiden sijoittamisesta Karjaan yhteiskouluun ei ole lasten etujen mukainen ja hyväksyttävä. Klinkbackan koulun oppilaat ja VET-oppilaat eivät yhdessä mahdu Kiilan kouluun”, yhdistys mainitsee.

Se ehdottaa, että vaativan erityisen tuen opetus järjestetään Klinkbackan koulussa syksystä 2021 lähtien. Vaativan erityisen tuen oppilaita ei laskettaisi koululle esitettyyn minimioppilasmäärään. Lisäksi ehdotetaan, että muille alakouluikäisille VET-oppilaille tarjotaan mahdollisuus siirtyä Klinkbackan kouluun Jalavan koulusta.

”Klinkbackan koulussa vaativan erityisen tuen opetukselle saadaan hyvät tilat ja koulun käyttöaste ja kustannustehokkuus paranevat. Olemme valmiita keskustelemaan ehdotuksesta ja tarkentamaan sen sisältöä”, yhdistyksen hallitus lähestyy päättäjiä. Ehdotuksen ovat allekirjoittaneet Minna Särelä, Maija Heinonen, Rosa Piironen, Markus Paloheimo, Susanna Länsimäki ja Päivi Kaataja.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ