Etelä-Uusimaa

10300 Karjaa-projekti kasvaa ja levisi nettiin


Tunnettuja karjaalaisia henkilöitä näyttelyn muodossa noin puolitoista vuotta sitten esitellyt 10300-projekti on kasvanut ja levinnyt laajempana nettiympäristöön. Tuore sivusto osoitteessa www.10300.fi avattiin kuluneella viikolla.

Asialla on sama työryhmä, johon kuuluvat tuottaja Elin Sundell, valokuvaaja Ian Granström ja muotoilija Petri Horttana. He ovat siirtäneet myös 10300-näyttelyn virtuaaliseksi uudelle nettisivustolle. Näyttely tehtiin kotiseuturakkauden innoittamana kuntaliitoskunta Raaseporin täyttäessä 10 vuotta.

Nuoret pääosassa

Nyt tekeillä on uusi 10300-näyttely samalla konseptilla vuosina 2020-2021.

-Se tulee kertomaan karjaalaisten nuorten vapaa-ajasta ja haemme siihen nyt paikallisia 13-19-vuotiaita nuoria, näyttelyiden ja sivuston päätuottaja Sundell kertoo. Kiinnostuksensa voi ilmoittaa kyseisellä sivustolla kesäkuun 26. päivään saakka.

Uuden näyttelyn teemana on taide, kulttuuri ja vapaa-aika nuorten keskuudessa. Sen tarkoitus on korostaa Karjaata elävänä kotipaikkakuntana.

-Nuoria valokuvataan ja haastatellaan taideharrastuksen, urheilun tai muun harrastuksen parissa. Näyttely tulee nähtäville sivustolle kesällä 2021. Työryhmä tulee olemaan yhteydessä nuoriin ja myös eri järjestöihin luodakseen mahdollisimman mielenkiintoisen kokonaisuuden, Sundell kertoo.

Granström valokuvaa ja editoi kaikki 10300-näyttelyiden kuvat ja Horttana vastaa näyttelyiden suunnittelusta.

Kansa kirjoittamaan

Uudelle 10300-sivustolle kerätään myös ihmisten omia tekstejä ja kertomuksia erilaisista tapahtumista ja paikoista Karjaalla. Näin muodostuu arkisto sellaisistakin asioista, jotka elävät mahdollisesti enää lähinnä ihmisten muistoissa.

Sivustolla on jo kuvallista tarinaa esimerkiksi Bäljarsin punttisalista, monien tuntemasta entisestä Affesta, funkiskaupungista ja BK-kannattajista. Kaikki tarinoiden kirjoittamisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä sivuston ylläpitoon ja ehdottaa aihetta. Sivustolle tulee myös kulttuurivinkkejä, tietoa 10300-näyttelyistä ja muusta luovasta tekemisestä Karjaalla vaihtoehtoinen kulttuuritarjonta mukaan lukien.

Tekijöiden, joiden ”sydän sykkii Karjaalle”, pyrkimyksenä on taltioida paikallista toimintaa ja kulttuuriperintöä niin nykyajasta kuin menneestäkin ja nostaa sen arvostusta. Tämä tapahtuu kolmikon mukaan projektien avulla, erilaisia muistoja keräämällä ja yhdessä muiden karjaalaisten kanssa.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ