Raaseporin sairaalan yhteispäivystys lakkautetaan


Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt esittelijän ehdotuksen mukaisesti, että sosiaali- ja terveysministeriölle laaditaan hakemus päivystysasetuksen tarkoittaman ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystysyksikön ylläpitämisestä Raaseporin sairaalassa.

Päätös tarkoittaa sitä, että sairaalan ympärivuorokautinen yhteispäivystys lopetetaan ja tilalle tulee ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystysyksikkö. Samalla käynnistetään valmistelu terveydenhuollon järjestämissuunnitelman ja erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksen päivittämiseksi.

Lisäksi tehdään suunnitelma siitä, miten takapäivystyksistä säästyvillä resursseilla vahvistetaan sairaalan muuta palvelutarjontaa etenkin kuntoutuspalvelujen osalta.

Suunnitelma tuodaan hallituksen käsiteltäväksi, kun sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt asiasta. Luvan myöntämisen jälkeen Raaseporin sairaalassa luovutaan suunnitelman mukaan anestesiaa edellyttävistä toimenpiteistä eli leikkaustoiminnasta.

”Ei ollut mikään yllätys”

Raaseporilainen Petri Kajander, helsinkiläinen Ilkka Taipale ja vantaalainen Pirkko Letto, kaikki SDP:n edustajia, äänestivät sairaalan yhteispäivystyksen puolesta. Samalla kannalla olivat helsinkiläiset Anna Vuorjoki (vas) ja Björn Månsson (r). Helsingin yliopiston edustaja Tom Böhling äänesti tyhjää.

-Ei tämä päätös ollut mikään yllätys, se noudattaa tuttua linjaa, eikä lopu ennen kuin HUS saa tahtonsa läpi. Tämä on vasta alkua, mutta ei kuitenkaan mikään maailmanloppu, Kajander kommentoi.

Hän ihmettelee kuitenkin menettelyä asiassa ylipäätään.

-Miksi edes perustetaan mitään työryhmiä, kun niiden mielipiteitä ei kuitenkaan huomioida. Ne jättivät esityksensä yksimielisesti ja myös Raaseporin sairaalan tulevasta toimintamallista annetuissa muissa lausunnoissa kannatettiin yhteispäivystyksen säilyttämistä. HUS:n mukaan työryhmissä oli kuitenkin tarkasteltu asiaa liian suppeasti, Kajander sanoo. Hänen mukaansa on turha kuvitella, että nyt tehdystä päätöksestä saataisiin alueella säästöjä erikoissairaanhoidon menoissa.

-Sairaala-asia on esillä seuraavassa kokouksessamme huhtikuun 20. päivänä. Silloin on oltava selvät suunnitelmat siitä mitä tehdään, miten ja milloin, ja miten täällä toimitaan tulevaisuudessa, Kajander sanoo.

Månsson teki Kajanderin kannattamana hallitukselle vastaesityksen, jonka mukaan se olisi päättänyt, että Raaseporin yhteispäivystys jatkuu toistaiseksi selvitysryhmän esityksen mukaisesti, kunnes uusi Länsi-Uudenmaan maakunta on perustettu. Maakunta saisi ottaa kantaa sairaalan rooliin myös maakunnan omassa terveyden- ja sairaanhoidossa ja integraatioon perus- ja erikoissairaanhoidon välillä.

Månsson ilmoitti päätökseen eriävän mielipiteensä. Yhteispäivystyksen olisi tullut jatkua ja päätös on Månssonin mukaan myös vastoin HUS-strategiaa, jonka mukaan hoidossa tulee noudattaa alueellista ja kielellistä yhdenvertaisuutta.

”Takaisku seudullemme”

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström ilmoitti tuoreeltaan olevansa pettynyt hallituksen päätökseen.

-Tämä on pettymys ja takaisku koko seudullemme. Se tulee heikentämään palveluiden saatavuutta Länsi-Uudellamaalla. On mielestäni kohtuutonta, että tällainen päätös tehdään nyt koronavirusepidemian aikana, Wickström kommentoi tiedotteessa.

-Alueen kunnat eivät ole saaneet ottaa kantaa siihen toimintamalliin, jonka HUS nyt löi kiinni. Näin ollen kunnat eivät käytännössä tiedä, mitä vaikutuksia kyseisellä päätöksellä on alueen palveluille. HUS:n hallintomenettely ei ole missään nimessä ollut asianmukainen, Wickström arvostelee.

Hän pelkää, että yhteispäivystyksen alasajo voi aloittaa ikävän dominoefektin, jossa sairaalan palvelut heikkenevät. Wickström on huolissaan myös henkilökunnan reaktioista.

-Tulevaisuuden näkymät ovat edelleen epäselviä monelle henkilökunnassa, koska HUS:n päätös tosiaan tarvitsee ministeriön erikoisluvan, Wickström toteaa.

Terveydenhuoltolaissa on mahdollisuus poikkeuslupaan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystyksen järjestämiseen, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät, eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelulla.

Luvan hakeminen edellyttää, että asiasta on sovittu terveydenhuollon järjestämissuunnitelmassa ja erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa. Luvan myöntää sosiaali- ja terveysministeriö. Perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystyksessä päivystävän lääkärin erikoisalasta ja erikoisalojen määristä ei ole erillistä määräystä.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ