Etelä-Uusimaa
Lue sunnuntain näköislehti maksutta

Inkoossa etsitään öljyvahingon syytä


Inkoossa on päässyt mereen arviolta 5-10 kuutiometriä kevyttä polttoöljyä. Kuva: Rajavartiolaitos

Inkoon Joddbölen syväsatamassa perjantaina aamupäivällä havaitun öljyvahingon torjuntatöitä jatkettiin alkuviikolla. Öljyvuodon lähteeksi paljastui selvityksissä Fortumin satama, jossa on vanha öljyvarasto. Fortum selvittää edelleen tapahtumien kulkua ja vahingon syytä satamaoperaattorin kanssa.

Energiapalveluyhtiö Wega Oy:n terminaalivastaava Jussi Ruikka kertoo öljyn päässeen mereen vanhasta kalliosäiliöstä, jota ei käytetä enää varastona, mutta säiliön pohjalla on ollut kevyen polttoöljyn jäämiä. Pelastuslaitos ja satamaoperaattori arvelivat edelleen tiistaina, että mereen on päässyt öljyä 5-10 kuutiometriä.

-Selvitämme tapahtumien kulkua ja laiterikkokin on vielä yksi mahdollinen selitys, Ruikka sanoo.

Öljypäästö liittyy säiliöiden vuotovesien hallintaan. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävän palopäällikön Antti Lallukan mukaan olennainen kysymys on se, miten ja miksi vuotovesien sekaan on päässyt öljyä.

-Maaperästä tihkuvien vuotovesien pumppaaminen on normaalia toimintaa. Sen yhteydessä tapahtui vahinko, jonka ei pitäisi olla edes mahdollinen, Lallukka sanoo. Öljyvaraston tekniikka uusittiin viime vuonna.

Pinnalla vain ohut kalvo

Öljyä on Fagervikenin lahdella veden pinnalla hyvin ohut kalvo, minkä vuoksi sen poistaminen on hankalaa.

-Pakkaskelillä haihtuminen on aika olematonta, mutta tuulen suunta on ollut nyt otollinen ja se on painanut öljyä puomien suuntaan, joten olemme tältä osin positiivisella mielellä, Lallukka sanoo. Puomitus saatiin avattua laivaliikenteelle tiistaiaamuna, jolloin ensimmäinen laiva pääsi taas Inkoon satamaan.

-Aamupäivä on mennyt puomitusten varmistuksissa ja selvitämme, paljonko öljyä on saatu imeytettyä puomeihin. Yritämme myös poistaa öljyä veden pinnalta jollain keinolla, Lallukka kertoo.

Torjuntaöissä on keskitytty estämään öljyn karkaaminen Fagervikenin lahdelta. Seuraavaksi aiottiin tutustua tarkemmin mökkirantojen tilanteeseen.

-Rannoille kulkeutunut öljy ei ole ollut torjunnassa ykkösprioriteetti, vaan öljyn leviämisen estäminen laajemmalle. Ymmärrän kuitenkin hyvin kiinteistönomistajien huolen ja tuskan, kun haisevaa öljyä tulee omaan rantaan. Seuraavaksi katsotaan mitä tälle asialle voidaan tehdä, Lallukka sanoo. Vaihtoehdot ovat imeyttäminen tai öljyn kerääminen käsipelillä. Öljyvahinko on merkittävä.

Öljy kulkeutui rannoillekin

Pelastuslaitos puomitti perjantaina koko Fagervikenin lahden poikittain Inkoon sataman kohdalta ja myös etelään johtavat kanavat puomitettiin. Alustavan arvion mukaan öljyä olisi ollut meressä ainakin 500 litraa, mutta määrä tarkentui myöhemmin vähintään kymmenkertaiseksi.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta on ollut torjuntatehtävissä jatkuvasti 20-30 palomiestä. Mukana on myös merivartioston partioveneitä ja kuusi sopimuspalokuntaa. Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokone on lentänyt alueella päivittäin seuraamassa ja kuvaamassa tilannetta.

Öljyä on levinnyt puomituksesta itään aina lahden pohjukkaan asti noin 15 hehtaarin alueelle. Öljyä on päässyt myös lahden mökkirannoille.

Kevyttä polttoöljyä on päässyt myös Fagervikenin lahden mökkirannoille. (Lukijan kuva)
Alkuperäistä artikkelia päivitetty 5.2.2020
Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ