Etelä-Uusimaa
Lue sunnuntain näköislehti maksutta

Teinipojat kuvasivat pahoinpitelyn ja ryöstön videolle Karjaalla


Karjaan rautatien alikulkutunnelissa pahoinpideltiin lauantaina 12-vuotiasta paikkakuntalaista poikaa. Tekoaika oli kello 17. Rikollisesta teosta epäillään kahta paikkakuntalaista 13-vuotiasta poikaa, jotka kuvasivat pahoinpitelyn videolle.

Karjaan keskustassa oli poliisin saamien tietojen mukaan vastaavanlainen tapaus myös seuraavana päivänä sunnuntaina, jolloin toinenkin pahoinpitely olisi kuvattu niin ikään videolle.

-Saimme tästä ilmoituksen vasta jälkikäteen, eli poliisi ei käynyt silloin paikalla. Tietojemme mukaan sunnuntaisessa tapahtumassa olisi ollut mukana ainakin toinen lauantaisesta teosta epäillyistä pojista, rikoskomisario Mats Sjöholm sanoo.

Hänen mukaansa tilannekuva on sunnuntain tapahtumien osalta vielä hieman epäselvä. Karjaan lauantaisista teoista epäillyt tavoitettiin vielä samana päivänä, toinen paikan päältä, toinen hieman myöhemmin. Epäillyt saivat mennä kuitenkin normaalisti kotiin.

Sjöholm toteaa, että alaikäisiä epäiltyjä ei voida ottaa kiinni ja viedä poliisin suojiin yhteiskunnan turvaamistoimenpiteenä.

-Laki sallii lapsen kiireellisen huostaanoton, mikäli tämä ei voi mennä kotiin, mutta sellaisesta toimenpiteestä päätöksen tekevät sosiaali- ja lastensuojeluviranomaiset. Päätöskynnys voi olla kuitenkin aika korkea, Sjöholm sanoo.

Esitutkinnassa ei ollut selvinnyt tiistaina iltapäivällä uusia seikkoja lauantain tapahtumiin liittyen ja poliisi valmistautui kuulusteluihin.

-Lauantain tapahtumia tutkitaan ryöstönä ja lievänä pahoinpitelynä, mutta nimikkeet voivat vielä muuttua, kun asianosaiset on kuultu. Pojat kuvasivat teon videolle ja meidän tietojemme mukaan se lähti leviämään sosiaalisessa mediassa. Lain mukaan väkivaltakuvauksen levittäminen on rangaistava teko, rikoskomisario Sjöholm mainitsee.

Hän toteaa myös, että vaikka alaikäisiä ei voidakaan rangaista aikuisten tapaan, korvausvelvollisuus on kuitenkin olemassa.

-Se ehkä unohdetaan aina välillä kun tällaista tehdään, että korvauksista voi tulla toisinaan paljonkin maksettavaa, Sjöholm sanoo. Toista poikaa epäillään alustavasti ryöstöstä ja toista lievästä pahoinpitelystä, mutta tämäkin voi vielä muuttua tutkinnan myötä.

-Näyttää siltä, että kyseessä olisi ollut kaksi erillistä tapahtumaa, mutta samassa paikassa. Uhri on käynyt lääkärissä ja valittanut ainakin kipua ja särkyä, Sjöholm sanoo.

Karjaan pahoinpitelyä hän pitää vakavana, sillä maassa maannutta uhria potkittiin myös pään alueelle. Ryöstö liittyy Sjöholmin mukaan vain muutamaan euroon. Teon motiiveista hän ei osannut kertoa vielä maanantaina. Poliisi on nähnyt paikalla kuvatun videon.

-Tällaisessa ei ole kerrassaan mitään järkeä, eikä teko ole puolusteltavissa. Nyt olisi tärkeää, että vanhemmat keskustelevat lastensa kanssa näistä asioista. On selvää, että tässä Karjaan tapauksessa ei ole ymmärretty teon vakavuutta, eikä ole myöskään ajateltu sen seurauksia lainkaan, Sjöholm sanoo.

Mobiililaitteilla kuvaaminen on yleisesti ottaen yleistynyt viime vuosina ja valitettavasti myös kyseenalaisissa yhteyksissä.

-Meidän tietoomme tällaista tulee harvemmin, mutta esimerkiksi Espoon suunnalla tämän ilmiön kanssa on painittu jo pidempään, Sjöholm sanoo väkivaltakuvauksiin liittyen.

Poliisi kannattaa lämpimästi kameravalvonnan asentamista ainakin uuteen tunneliin, sillä Sjöholmin mukaan tiedossa oli jo etukäteen, että sitä tullaan käyttämään myös oleskeluun.

Teksti päivitetty torstaina 23.1.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ