Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei tyydy Skogby-päätökseen


Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe hakee jatkokäsittelylupaa Helsingin hovioikeudelta asiassa, jossa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet Skogbyn onnettomuuskuorma-autoa varusmiehenä kuljettanutta miestä vastaan.

Syytettä ajettiin apulaisvaltakunnansyyttäjän määräyksellä, sillä kihlakunnansyyttäjä oli päättänyt aiemmin, että tapauksesta ei nosteta syytteitä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä kumosi päätöksen kuluvan vuoden keväällä.

Skogbyssä kuoli kolme ja loukkaantui viisi varusmiestä vuoden 2017 lokakuussa, kun kuorma-auto jäi junan alle tasoristeyksessä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi viime viikolla varusmiehen syytteet kolmesta kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja palvelusrikoksesta. Puolustuksen mukaan kyse oli tapaturmasta ja myös käräjäoikeus katsoi, että kyseessä oli onnettomuus. Vastaaja kiisti syytteet syyskuun alussa alkaneessa oikeudenkäynnissä, jossa syyttäjäkään ei vaatinut enää tälle rangaistusta.

Käräjäoikeus perusteli syytteiden hylkäämistä mm. sillä, että vastaaja oli varusmiehenä pakotettu kuljettamaan maastokuorma-auto kyseisen tasoristeyksen yli, eikä puolustusvoimissa tasoristeystä pidetty sillä tavoin vaarallisena, että kuljettajia olisi siitä varoitettu.