Tammisaaren Säästöpankki täytti 160 vuotta


Tammisaaren Säästöpankki on Suomen vanhin edelleen toimiva säästöpankki. Toimitusjohtaja Berndt-Johan Lundström näkee paikallisuuden pankin vahvuutena myös tulevaisuudessa. (Arkistokuva)
Tammisaaren Säästöpankki on Suomen vanhin edelleen toimiva säästöpankki. Toimitusjohtaja Berndt-Johan Lundström näkee paikallisuuden pankin vahvuutena myös tulevaisuudessa. (Arkistokuva)

Kaksi maailmansotaa, itsenäisen valtion synty ja kasvu, monia taloudellisia nousu- ja laskukausia, Euroopan unioni, toiveikkaita nuoria perheitä uuden kodin etsinnässä, vasta perustettuja ja kehittyviä yrityksiä.
Kaikkea tätä on Suomen vanhin edelleen toimiva säästöpankki eli Tammisaaren Säästöpankki saanut todistaa 160 toimintavuotensa aikana. Vuonna 1859 perustettu pankki ilmoittaa olevansa pirteä, hyvinvoiva ja edelleen kasvava vanhus.
-Meillä on ollut onni saada taitavia vetäjiä, jotka ovat vaalineet pankkimme itsenäisyyttä, toimitusjohtaja Berndt-Johan Lundström sanoo.
Erityisen suuri merkitys tällä oli 1990-luvulla, kun pankkikriisin jälkeen moni säästöpankki katosi. Melkein puolet säästöpankeista lopetti tai yhdistyi muihin pankkeihin.
-Jos verrataan koko pankkialaan, niin mehän kuljemme vastavirtaan, sillä siinä missä muut sulkevat konttoreita, me avaamme uusia, Lundström sanoo.

Ennustaminen mahdotonta

Pankkiala on tunnetusti suurten muutosten edessä. Viime vuosina on nähty kokonaan uudenlaisten pankkipalveluiden tarjoajien esiinmarssi.
-Autoalan yritykset, jotka tarjoavat omia kulutusluottojaan, ovat tästä hyvä esimerkki. Ruotsissa asuntolainamarkkinat ovat muuttuneet merkittävästi uusien luotonantajien myötä, Lundström kertoo.
Muutosvauhti on niin kiivas, että Lundströmin mukaan on mahdotonta ennustaa, miltä tulevaisuus näyttää. Myös EU:lla on sormensa pelissä, kun esimerkiksi maksuliikenne on avattu kilpailulle. Lundströmin mukaan tästä on hyötyä ainakin asiakkaalle.
-Palveluiden kilpailuttaminen on yhä yleisempää. Asiakkaalle on toki hyvä, että kulut ovat pienemmät, mutta meidän kannaltamme kääntöpuolena on asiakasuskollisuuden väheneminen, Lundström sanoo.
Teknologian kehitys ohjaa kulutuskäyttäytymistä ja etenkin nuoremmat sukupolvet hankkivat palveluita, joita voi käyttää mobiilisovelluksilla. Lundström pohtii, mahtavatko asiakkaat tulevaisuudessa todella haluta hoitaa kaiken kotisohvalta käsin.
-Henkilökohtaisessa palvelussa on lisäarvoa, jota ei saa sovelluksista. Tietyissä palveluissa tarvitaan apua myös jatkossa. Säästö- ja sijoitussuunnitelmat ja lainat ovat suuria päätöksiä ja silloin tarvitaan taloudellista neuvontaa. Tässä näen meidän roolimme tulevaisuudessa, me autamme asiakkaita tekemään suuria päätöksiä, Lundström linjaa.

Paikallisella on paikkansa

Vaikka pankkialan kilpailu on kiristynyt, Lundströmin mielestä paikallispankeilla on erityinen paikkansa myös tulevaisuudessa.
-Meidät on myös helppo tavoittaa, konttorimme ovat Tammisaaressa, Karjaalla ja nykyään myös Hangossa, Lundström sanoo. Viime vuonna pankki sai 550 uutta asiakasta.
-Tunnemme asiakkaamme todella hyvin. Rahankäsittelijöiden sijaan meistä on tullut enemmänkin valmentajia, jotka seuraavat asiakkaan mukana koko elämän. Annamme neuvoja ja tarvittaessa tukea, ja asiakkaamme arvostavat tätä, Lundström sanoo.
Toimitusjohtaja kehuu myös pankin ahkeria ja sitoutuneita työntekijöitä. Pankin hallinto ja henkilöstö muodostavat yhdessä toimivan joukkueen. Lundström katsoo tulevaisuuteen luottavaisesti.
-Olen ylpeä ja iloinen saadessani johtaa Tammisaaren Säästöpankkia. Meillä on alueellamme tärkeä tehtävä työnantajana, veronmaksajana ja hyväntekijänä. Tärkeintä on kuitenkin se, että tarjoamme mahdollisuuksia yksittäisille ihmisille ja yrityksille. Haluamme olla mukana elämän menossa ja rakentaa paikallisyhteisöä myös jatkossa, Lundström linjaa.

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ