Etelä-Uusimaa
Lue torstain näköislehti maksutta

Hetken kuvia – mestarivalokuvaajan töitä kirjaston galleriassa


Tiina Puputilla on Hangossa vanha ystävä jo opiskeluajoilta, taitava ammattivalokuvaaja Arja Järvilehto, joka onnitteli näyttelynpitäjää hienolla hankolaislahjalla ja halauksella. Taustalla näkyy osia näyttelyn kuvista.

Tiina Puputtia voi kutsua mestarivalokuvaajaksi aivan virallisestikin, sillä Suomen Ammattivalokuvaajat ry. on myöntänyt hänelle nelisen vuotta sitten mestariarvon. Puputti on kasvatustieteen maisteri, valokuvaaja, valokuvauksen opettaja ja tietokirjailija.
Hän on myös yksi tulevan Hangon Fotofestivaalin valovoimaisimmista luennoitsijoista ja tällä hetkellä hänellä on näyttely kirjaston galleriassa. Puputti on jo vuosia ihaillut ja tutkinut Henri Cartier-Bressonin ratkaisevan hetken valokuvia. Hangossa esillä oleva näyttely on eräänlainen kunnianosoitus ”kuvajournalismin isälle”, jota yleisesti pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä valokuvaajista, ellei jopa kaikkein merkittävimpänä.
Hetken kuvia kertoo tarkkaan, mistä kuvissa on kysymys. Ne on otettu julkisilla paikoilla New Yorkissa, Hong Kongissa, Pietarissa, Espanjassa ja Barcelonassa. Hieman ennen kuvan ottoa tilanne oli ollut erilainen ja samoin hetki kuvan oton jälkeen se muuttui. Välissä oli juuri se hetki, jonka valokuvaaja vangitsi.
Puputti kertoo, että hänellä on tapana kävellä kameran kanssa pitkiä matkoja uusissa kaupungeissa.
-Mutta aluksi en ehdi nähdä, kun kaikki on uutta, ja silloin otan vain vähän kuvia. Kun ympäristöt tulevat tutuiksi kuvia tulee enemmän.
Kuvia tulee suuret määrät ja niistä pitää sitten valita ne, jotka päätyvät näyttelyyn. Puputti kertoo tarkastelevansa kuvia ensin siten, että poistaa ne, jotka eivät vastaa näyttelyn nimeä. Sopivien kuvien joukosta hän valitsee ne, joissa valaistus on aiheeseen sopiva, joissa on samanmuotoisia linjoja ja joissa on oikea rytmitys. Toisin sanoen ne kuvat, jotka häntä syystä tai toisesta eniten miellyttävät.
-Tuollaisen me jättäisimme heti pois, sanoi yksi Hangon parhaimmista valokuvaajista, Tapio Kekkonen ja näytti kuvaa, jonka etualalla oleva poika oli liikkeestä hieman suttuinen.
-Mutta taustalla liikennevalohin pysähtyneenä oli kaksi autoa, joiden linjat, samoin kuin niiden kuljettajien profiilit ovat yhdensuuntaiset, sanoi kuvaaja itse ja kyllähän me sen näimme: sillä hetkellä autot seisoivat ja kuljettajat vahtivat valojen vaihtumista ja poika käveli.
Mutta pelkkä kuvien valintakaan ei riitä. Valittuaan sopivat kuvat Puputti fotoshoppasi ne samaan musta-harmaa-valkoiseen väriskaalaan ja tietenkin suurensi, tulosti, kehysti ja ripusti. Näyttely on esillä syyskuun 7. päivään asti. Kivoja kuvia, joissa kaikissa on ihminen ja joista ainakin 14:ssa on mukana kännykkä. Kuvia on nelisenkymmentä. Eräänlainen ajan kuva. -kn

Etelä-Uusimaa

ILMAINEN
NÄYTÄ